Rusijos Dūmoje – akiplėšiškas užmojis: siūlo atšaukti Lietuvos nepriklausomybę

Rusijos Valstybės Dūma siūlo atšaukti 1991 metų rugsėjo 6 dienos nutarimą dėl Lietuvos Respublikos nepriklausomybės pripažinimo, skelbia delo.ua.

Apie tai praneša Rusijos propagandinė žiniasklaida.

Kaip teigiama, deputatas Jevgenijus Fiodorovas iš partijos „Vieningoji Rusija“ pateikė Rusijos Valstybės Dūmai įstatymo projektą dėl SSRS Valstybės tarybos nutarimo „Dėl Lietuvos Respublikos nepriklausomybės pripažinimo“ panaikinimo.

Dokumente pažymima, kad 1991 metais Maskva pripažino Lietuvos Respublikos nepriklausomybę, „atsižvelgdama į specifinę istorinę ir politinę situaciją, buvusią iki Lietuvos Respublikos įstojimo į SSRS“.

Rusijos Dūmos dokumentas.

Pasak, J. Fiodorovo, SSRS Valstybės Tarybos sprendimas yra neteisėtas, nes buvo priimtas pažeidžiant daugelio Konstitucijos straipsnių reikalavimus.

Vadina bauginimu

„Tai traktuočiau daugiau kaip bandymą erzinti, bauginti, kelti galbūt kokią nors diskusiją lygioj vietoj, bet nėra jokios diskusijos“, – teigia Lietuvos politologas Vytis Jurkonis.

Politologo teigimu, iš neteisės teisė negimsta.

„Tai režimo valstybė, jie čia gali užsiimti propaganda, gali bandyti inicijuoti bet kokius, jų nuomone, teisės aktus, bet tarptautinės teisės prasme tai neturi absoliučiai jokios reikšmės“, – BNS trečiadienį sakė jis.

Pasak V. Jurkonio, Rusija pati save yra išstūmusi iš tarptautinės teisės lauko, nuolat pažeidinėja normas, susitarimus.

Politologo vertinimu, dėl minėtų pareiškimų reikėtų „išgyventi lygiai tiek pat, kiek anksčiau reikėdavo išgyventi klausantis Žirinovskio kliedesių“.

Jo nuomone, šiuo veiksmu norima prikurti dar daugiau spekuliacijų nei buvo iki šiol.

„Man atrodo apie istoriją jau kalbėta, rašyta įvairiais lygmenimis ir Baltijos valstybės nėra Rusijos teritorija ir niekada tokia nebuvo, buvo tiesiog okupuota teritorija“, – tvirtino V. Jurkonis.

Anot jo, J. Fiodorovas nori išprovokuoti sumaištį, kuri „tikrai bus eskaluojama Kremliaus propagandos ir žinių“.

„Kiekviena reakcija bus atrajojama – matot, sukruto Baltijos valstybės. Nėra čia kažkoks unikalus dalykas. Kremliaus propaganda tai darė tai ir anksčiau, darys ir toliau“, – mano politologas.

Anot jo, dabar svarbiau ne tai, kad „nelegitimios Dūmos nelegitimus parlamentaras bando inicijuoti procesą“, o karas Ukrainoje ir parama.

Veikiama iš desperacijos

Seimo Europos reikalų komiteto (ERK) vadovė konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė desperacija vadina Dūmos deputato registruotą projektą, kuriuo siūloma atšaukti Lietuvos nepriklausomybės pripažinimą 1991 metais.

„Aš manau, kad čia veikiama iš desperacijos, matyt, situacija tiek įtempta ir tiek kyla nervai tam tikriems politikams, kad imamasi tokių absurdiškų pareiškimų, jau nebe pirmą sykį. Gal jie galvoja, kad ką nors išgąsdins, bet kaip Sąjūdžio laikais buvo sakom, „Tik nereikia mūsų gąsdint“, dabar tą patį būtų galima pakartot“, – BNS trečiadienį sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Jie (rusai) gali paskelbt, kad Mėnulis yra Rusija, čia jų įsivaizdavimas, ir tiek tos galios, prasmės ir esmės (tame sprendime)“, – pridūrė politikė.

Konservatorė tai pat pažymėjo, kad sprendimą dėl Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo priėmė Lietuvos tauta ir ne Rusijos galioje jį atšaukti.

„Ne jie mums tą pripažinimą, nepriklausomybę suteikė, mes ją patys atkūrėme. Tie visi pasvarstymai galbūt jų vidaus rinkai taikomi, dar didesne melo lavina užpilti savo piliečius, gal toks jų tikslas“, – svarstė konservatorė.

Lietuvos Aukščiausioji Taryba-Atkuriamasis Seimas 1990 metų kovo 11 dieną priėmė nutarimą dėl nepriklausomos valstybės atkūrimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Liazborgų \\\\\.../////

Liazborgų  \\\\\...///// portretas
šobla prisišaukė.

>to istorija

>to istorija portretas
Man idomu kaip tu sugebi ziureti rusu TV. Matomai esi rusu agentas Lietuvoje. Lauk skambucio i duris.

to H

to H portretas
"Įprasta manyti, kad šį vieną gražiausių Pabaltijo miestų sunaikino Raudonoji Armija. Tai netiesa. Karaliaučių sudegino britų aviacija: du jos naktiniai anskrydžiai - 1944 m. rugpjūčio 27 d. ir 30 d. sunaikino ir senąjį viduramžių miestą, ir pražudė tūkstančius jo civilių gyventojų." Ir kas čia tokią propagandą varo - Ogi Arūnas Marcinkevičius. Tą patį atkartoja ir Vikipedija apie britų - jankių anskrydžius 1944 rugpjūtį. Pamini kad ir pilis stipriai apgriauta. Tvirtovę beveik sunaikino 1945 balandžio RA šturmas. O tai kas liko iš pilies (likę dar buvo nemažai) susprogdinta 1967metais draugo Lavonido Iljičiaus, vieno iškiliausių UKRAINIEČIŲ, įsakymu.Dar vienas iškilaus UKRAINIEČIO Lavonido žygdarbis - Prahos pavasario sušaudymas. Yra išlikę dokumentiniai kadrai iš Kionigsbergo 1945 balandžio šturmo. Zuikuti, miesto beveik nebuvo po britų anskrydžių, tvirtovę bombino kelias paras iki 300 mm haubicos. O tu aiškini - miestas beveik nesugriautas.
VISI KOMENTARAI 46

Galerijos

Daugiau straipsnių