Rusijoje – protestai: žmonės skandavo „Mes čia valdžia!“ ir „Putinas – vagis!“

  • Teksto dydis:

Rusijos opozicijos lyderiai sekmadienį vadovavo protestui Maskvoje, per kurį apie tūkstantis žmonių reiškė pasipiktinimą sostinės rinkimų sprendimu, kai kuriems opozicijos kandidatams užkertančiu kelią balotiruotis per vietos valdžios rinkimus.

Nesankcionuota demonstracija, pavadinta opozicijos lyderių susitikimu su rinkėjais, buvo surengta Maskvos rinkimų komisijai atmetus dalį parašų, reikalingų, kad kandidatai būtų įregistruoti rugsėjį vyksiantiems sostinės Dūmos rinkimams.

Demonstrantai skandavo „Mes čia valdžia!“ ir „Putinas – vagis!“

Policija kurį laiką nesikišo, bet ėmėsi vaikyti susirinkusius, kai dauguma demonstrantų jau buvo išsivaikščioję, bet opozicijos lyderiai paragino likusius dalyvius per naktį tęsti sėdimąjį protestą prie rinkimų komisijos biuro.

Iškiliausias Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas akcijoje nedalyvavo. Demonstracijai įvairiu laiku vadovavo opozicijos veikėjai Dmitrijus Gudkovas, Ilja Jašinas ir Liubov Sobol.

„Rinkome parašus lyjant ir kepinant kaitrai, – kalbėjo D. Gudkovas. – Ir žinot, ką [rinkimu komisija] vakar mums pasakė? Pasakė, kad mūsų parašai suklastoti. Šiandien čia yra daug už mane pasirašiusių žmonių. Draugai, ar su tuo sutinkat?“

Minia atsakė: „Ne!“

I. Jašinas, vienas iš diskvalifikuotų kandidatų, paragino minią kartu su juo žygiuoti prie merijos ir pareikšti savo reikalavimus. Aktyvistai beldėsi į merijos duris, bet niekas neatsiliepė.

Ir viskas, ką šneka rinkimų komisija, kaip jie aiškina, kodėl nepriima nepriklausomų kandidatų, yra melas. Tie parašai yra tikri.

„Manau, tai piktinama“, – naujienų agentūrai AP prie merijos sakė buvęs Maskvos Dūmos atstovas spaudai Sergejus Bucharovas.

„Ir viskas, ką šneka rinkimų komisija, kaip jie aiškina, kodėl nepriima nepriklausomų kandidatų, yra melas. Tie parašai yra tikri“, – pabrėžė jis.

Opozicijos aktyvistė L. Sobol, taip pat nesėkmingai mėginusi balotiruotis rinkimams rugsėjį, ragino protestuotojus eiti prie rinkimų komisijos biuro.

„Jie vagia mūsų rinkimus. Jie grobia mūsų ateitį“, – kalbėjo L. Sobol ir kaltino dabartinį Maskvos merą Sergejų Sobjaniną įsakius atmesti parašus.

Praėjus maždaug trims valandoms po demonstracijos pradžios dalyviai pradėjo skirstytis, bet keli šimtai protestuotojų 19 val. vietos (ir Lietuvos) laiku dar buvo pasilikę prie rinkimų komisijos.

Komisijos atstovas sakė I. Jašinui, kad jos pirmininkas Valentinas Gorbunovas su demonstrantais sekmadienį nesusitiks, nes savaitgaliui išvyko į savo vasarnamį Pamaskvyje, pranešė radijas „Echo Moskvy“.

Apie 30 žmonių pareiškė sėdėsiantys prie biuro ištisą naktį. Praėjus kiek daugiau nei valandai Maskvos policija juos išvaikė ir sulaikė I. Jašiną, L. Sobol ir kelis kitus opozicijos kandidatus.

Iki 21 val. buvo sulaikyti mažiausiai 38 protestuotojai, nurodė opozicijos narių areštus stebinti grupė  „OVD Info“.

I. Jašinas iš policijos mašinos paskelbė „Twitter“ žinutę, kad demonstracijos dalyviai buvo šiurkščiai išvaikyti ir kad sulaikyta dar mažiausiai 20 kitų žmonių.

Policija nurodė areštavusi daugiau kaip 25 aktyvistus.

Sostinės policija nurodė, kad demonstrantai „nereagavo į policijos pareigūnų teisėtus reikalavimus nutraukti įstatymus pažeidžiančius veiksmus“ ir mėgino įkurti stovyklą prie rinkimų komisijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O mes taip galėjom ant Dalytės rėkt?.. :s

Jz

Jz portretas
Žmones nukankinti prasto maisto

Anonimas

Anonimas portretas
Jei mūsų spauda rašo, kad 1000, reiškia, buvo apie 100. O tai Rusijai ne rodiklis. Va, pas mus, tai bijo ir 10 susirinkti po to, kai gavo spragilų 2008-aisiais. O pas rusus daugiau laisvės, jei nebijo protestuoti.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių