V. Putinas: Vakarai mėgina sulaikyti galingą Rusiją

  • Teksto dydis:

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį savo metinėje spaudos konferencijoje teigė, kad Vakarai mėgina pakirsti didėjančią Rusijos įtaką, o virtinę šnipų skandalų pavadino „išgalvotais“.

Per šiemetinį renginį didelis dėmesys skirtas vidaus iššūkiams, neseniai dėl nepopuliarios pensijų reformos reikšmingai sumažėjus ilgamečio Rusijos lyderio populiarumui.

V. Putino teigimu, Vakarų šalių Rusijai įvestos sankcijos yra šalies didėjančios tarptautinės įtakos rezultatas.

„Pasirodo galingas žaidėjas, su kuriuo reikia skaitytis. Iki pastarojo meto buvo manoma, kad tokios šalies nebėra“, – sakė jis šimtų žurnalistų auditorijai, sėdėdamas už didelio medinio stalo.

Šalies vadovas pareiškė, kad virtinė su Rusija siejamų šnipų skandalų, tokių kaip buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio apnuodijimas Anglijoje, buvo „išgalvota“ siekiant pakirsti Rusijos tarptautines pozicijas

„Jei nebūtų Skripalių, jie būtų išgalvoję ką nors kita. Tikslas tik vienas: sulaikyti Rusijos, kaip galimos konkurentės, plėtrą“, – pažymėjo V. Putinas ir vėliau pridūrė, kad dvišaliai santykiai su Didžiąja Britanija atsidūrė „aklavietėje“.

Kremliaus šeimininkas, kaip įprasta, pradėjo spaudos konferenciją apžvelgdamas ekonominius rodiklius.

„Svarbiausia, ekonomiškai turime patekti į kitą lygą. Tikrai galėtume užimtą penktą vietą pagal ekonomikos dydį. Manau, tai ir padarysime“, – patikino jis.

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) duomenimis, Rusijos ekonomika pagal savo dydį šiuo metu yra 12-oji pasaulyje. Pirmąją vietą šiame sąraše užima Jungtinės Valstijos, toliau rikiuojasi Kinija, Japonija, Vokietija ir Britanija.

Vakarų „nepagarba“ rinkėjams

Pasak V. Putino, Rusijos ekonomika, maždaug kaip ir buvo tikėtasi, per pirmuosius šių metų 10 mėnesių išaugo 1,7 procento, o nedarbo lygis kiek sumažėjo. Prognozuojama, kad iš viso šalies ekonomika šiemet padidės 1,8 procento.

Vis dėlto valstybės vadovas, regis, pagailėjo pagyrų premjerui ir buvusiam prezidentui Dmitrijui Medvedevui. V. Putinas pareiškė esąs „daugiausia“ patenkintas ministrų kabineto darbu.

Kovo mėnesį V. Putinas beveik 77 proc. balsų buvo perrinktas ketvirtai kadencijai, bet pastarojo meto visuomenės apklausos rodo, kad parama jam dabar nesiekia 50 procentų.

Jo ankstesnė kadencija Kremliaus vadovo poste pasižymėjo daugelio rusų gyvenimo lygio smukimu, nors Maskva pasiekė nemažai tariamų pergalių užsienio politikoje.

Šiemet priimtas vyriausybės sprendimas didinti pensinį amžių išprovokavo pasipiktinimą ir retus gatvių protestus, tačiau komentuodamas pertvarką V. Putinas pažymėjo, jog pakeitimai yra „neišvengiami“.

Šlubuojant JAV ir Rusijos santykiams, V. Putinas gyrė JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) sprendimą išvesti amerikiečių kontingentą iš Sirijos, bet pasmerkė Vašingtono ketinimus pasitraukti iš vieno Šaltojo karo laikų susitarimo dėl branduolinio nusiginklavimo.

Pasak V. Putino, pasaulyje vis dažniau nuvertinama branduolinio karo grėsmė.

Rusijos lyderis pareiškė, jog D. Trumpas yra teisėtai išrinktas prezidentas, ir kad bet kokie mėginimai suabejoti šiuo faktu – taip pat referendumo dėl JK narystės ES rezultatas – demonstruoja „nepagarbą“ rinkėjams.

Per ketvirtadienio klausimų ir atsakymų sesiją V. Putinas beprasme pavadino neseniai pradėtą griežtą kampaniją prieš rusų reperius bei pasmerkė nepriklausomos nuo Maskvos Ukrainos bažnyčios įkūrimą.

Kostiumai ir tamburinai

Jis taip pat pakartojo Kremliaus tvirtinimus, kad Ukrainos veiksmai Kerčės sąsiauryje prie Krymo yra „provokacija“.

Lapkričio 25 dieną Rusijos pajėgos apšaudė ir perėmė tris Ukrainos karinių jūrų pajėgų ir 24 jų įgulų narius, kai šie laivai pamėgino iš Juodosios jūros nuplaukti į Azovo jūrą Kerčės sąsiauriu. JAV ir NATO pasmerkė nepagrįstą Rusijos jėgos naudojimą ir paragino Maskvą paleisti ukrainiečių laivus ir jų įgulas.

Ukraina sako, kad jos laivai plaukė laikydamiesi taisyklių, bet Rusija tvirtina, kad jie nebuvo gavę leidimo.

Kremlius reikalauja, kad klausimai prezidentui būtų atsiunčiami iš anksto, tačiau žurnalistai kasmet deda didžiules pastangas siekdami, kad valstybės vadovas atkreiptų į juos dėmesį ir atsakytų į jų klausimus.

Šį ketvirtadienį viena iš žurnalisčių buvo persirengusi rusų pasakos heroje Snieguole, o kitas reporteris atėjo nešinas tamburinu.

Tuo metu konferencijos organizatoriai apribojo plakatų, kuriais žiniasklaidos atstovai paprastai bando atkreipti prezidento dėmesį, dydį. Anksčiau vien dėl žmonių, besivaržančių dėl prezidento dėmesio, skaičiaus reporteriai atsinešdavo vis didesnių ir ryškesnių plakatų.

V. Putinas tokią metų pabaigos renginių spaudai tradiciją pradėjo 2001 metais, bet su laiku jie virto tikrais maratonais. Nuo 2004-ųjų visos gruodžio spaudos konferencijos trukdavo ilgiau nei tris valandas. Šįkart jo konferencija tęsėsi 3 val. 43 minutes.

Rekordas buvo pasiektas 2008 metais, kai klausinėjimas ir atsakinėjimas truko 4 val. 40 minučių.

Konferenciją tiesiogiai transliavo kelios televizijos. Kai kurie kanalai nuo trečiadienio rodė, kiek liko laiko iki prezidento spaudos konferencijos.

V. Putino valdomai Rusijai tampant vis labiau centralizuota valstybe, klausimai per metines prezidento spaudos konferencijas ėmė priminti lobistinius bandymus išspręsti konkrečias problemas, nuo kelių taisymo iki politinių kalinių paleidimo.

Vienas reporteris, pavyzdžiui, 2014 metais paprašė V. Putino padėti vietos gėrimo prekės ženklui patekti į prekybos centrų tinklus.

Šiemet V. Putinas pažadėjo padėti atidaryti naują futbolo aikštelę vaikams Sankt Peterburge ir droviai atsakinėjo į klausimus apie savo sveikatą ir asmeninį gyvenimą.

Ketina kada nors vesti

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį sakė neatmetantis galimybės, kad kada nors ves.

„Kaip padorus žmogus kada nors privalėsiu tai padaryti“, – Kremliaus vadovas sakė per savo kasmetinę spaudos konferenciją, atsakydamas į klausimą, ar ketina kada nors vesti.

Tačiau 66 prezidentas neatskleidė, kas gali jo išrinktąja.

V. Putinas taip pat pasidomėjo, ar šį klausimą uždavęs žurnalistas pats yra vedęs. Sulaukęs teigiamo atsakymo valstybės vadovas pajuokavo: „Jis vedęs ir nori, kad man būtų lygiai taip pat kaip jam.“

2013 metais V. Putinas paskelbė išsiskyręs su savo žmona Liudmila po  29 metus trukusios santuokos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vladas to zelemunčikas

vladas to zelemunčikas portretas
Tu nevertas net jo, iškakoto kakalo.

cirkas

cirkas  portretas
Strapsnis parašytas pagal amerikonišką scenarijų.......

zelemunčikas

zelemunčikas portretas
Rusiškas pajacas.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių