Rusija: Lenkijos pasipriešinimo armija per Antrąjį pasaulinį karą žudė žydus

Rusijos gynybos ministerija penktadienį apkaltino Lenkijos pasipriešinimo judėjimą, organizavusį 1944 metų sukilimą Varšuvoje, „naikinus žydus“, tęsdama savo nesutarimus su Varšuva dėl Antrojo pasaulinio karo įvykių.

Šie kaltinimai buvo paskelbti kartu su virtine išslaptintų dokumentų, publikuotų minint Varšuvos išvadavimo po penkerius metus trukusios nacių okupacijos 75-ąsias metines.

Rusijos gynybos ministerijos interneto svetainėje penktadienį publikuota medžiaga susideda iš dokumentų apie nacių koncentracijos stovyklas, nuotraukų ir sovietų armijos pareigūnų pranešimų. Visas šis archyvas pavadintas „Varšuva ugnyje“ (Varšava v ogne).

„Dokumentai rodo, kad kai kurios Armijos Krajovos dalys naikino mieste likusius ukrainiečius ir žydus, o sovietų pareigūnus, pabėgusius iš Vokietijos kalėjimo, paėmė į nelaisvę“, – rašoma ministerijos svetainėje apie didžiausią pogrindinę pasipriešinimo naciams organizaciją šalyje, pavaldžią Lenkijos emigracinei vyriausybei Londone.

Lenkijos užsienio reikalų ministerija penktadienį, minint Varšuvos užėmimo metines, pradėjo kampaniją „Išlaisvinimas be laisvės“ socialiniame tinkle „Twitter“. Komentare sakoma, kad Raudonosios Armijos atėjimas „Lenkijai nereiškė laisvės“.

Antisemitizmo apraiškos lenkų pasipriešinimo judėjime yra labai opus klausimas Lenkijoje, kur Armijos Krajovos nariai laikomi didvyriais.

2018 metais Lenkijos teismas išaiškino, kad dokumentinį filmą šia tema parodžiusi Vokietijos televizija ZDF privalo paskelbti atsiprašymą ir sumokėti kompensaciją.

Rusijos naujausia publikacija yra naujas smūgis Maskvos ir Varšuvos ginče dėl istorinių įvykių prieš Antrąjį pasaulinį karą ir jo metu. Ginčą išprovokavo Rusijos prezidento Vladimiro Putino kaltinimai Lenkijai ir Vakarams, esą jie yra atsakingi už kilusį karą.

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) pareiškė, kad V. Putinas sąmoningai meluoja.

Lenkijos prezidentas atsisakė dalyvauti kitą savaitę Jeruzalėje vyksiančiame Aukšvico stovyklos išlaisvinimo 75 metinių minėjime, kur turėtų dalyvauti V. Putinas.

Be to, Lenkija nepakvietė V. Putino į sausio 27 dieną rengiamą metinių minėjimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kauniete

kauniete portretas
ES --palaiko Lenkija GIncia su Rusija --ir tai pasakyta DAUG ,,,TASKAS Komunizmas ir fasizmas zmonijos raupsai-meshlas,pikzaizde!!!!!

Anonimas

Anonimas portretas
..zydai "skriaudikams"atleido?? cha!! Tai ko ji slaistosi vel po svetimas valstybes ir "iesko "smegenu" subineje??? Atleido… mums ir lenkams nereikia ju atleidimo ;;nei lenkai ,nei lietuviai,latviai neapsizerge svetimose valstybese...

Jonas

Jonas portretas
O ką Putinas parodė dokumentus,tai nereikia lenkams dėl istorijos pykti ir raustis praeities snarvėje .Laikas susitaikyti ir vieni kitiems atleisti,pradėtos gyvent iš naujo.Pasimokykite iš Žydų tau tos,ji ukentėjo, bet skriaudikams atleido.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių