Rinkimams besiruošiančioje Estijoje nacionalistai surengė dideles eitynes

  • Teksto dydis:

Tūkstančiai Estijos nacionalistų partijos EKRE šalininkų sekmadienį surengė eitynes su deglais, minėdami šalies nepriklausomybės dieną, anksčiau užribyje buvusiai politinei jėgai ruošiantis smarkiai sustiprinti savo pozicijas per ateinantį savaitgalį vyksiančius parlamento rinkimus.

Šios euroskeptiškos partijos pirmininkas Martas Helme (Martas Helmė) sakė susirinkusiems, kad estai atsisako „išmirti“ ir nori didesnės autonomijos Europos Sąjungoje.

EKRE oponentai surengė atsakomąsias eitynes su šūkiu „Žėrėk ir nebūk nacis“, bet jokių incidentų tarp priešingų stovyklų šalininkų nebuvo, nurodė policija.

Nors per 2015 metų rinkimus EKRE gavo tik septynis mandatus 101 vietos parlamente, apklausų rezultatai rodo, kad per kitą sekmadienį vyksiantį balsavimą ši partija gali tikėtis apie 21 proc. rinkėjų paramos.

Tokiu atveju ji nedaug atsiliktų nuo liberalios opozicinės Reformų partijos ir valdančiosios Centro partijos, atėjusios į valdžią 2016-ųjų lapkritį.

Pasak ekspertų, EKRE populiarumą didina kaimiškose vietovėse gyvenančių estų nepasitenkinimas, kad juos aplenkia šalies pasiekta pažanga. Panašios nuotaikos pastaruoju metu didino dešiniųjų nacionalistų partijų populiarumą ir kitose ES šalyse.

„Šie žmonės mato mažai ekonominių perspektyvų ir jaučia, kad pagrindinio srauto partijoms nelabai rūpi jų problemos“, – naujienų agentūrai AFP sakė Talino universiteto profesorius adjunktas Tonis Saartsas (Tonis Sartsas).

EKRE populiarumą taip pat skatina šios partijos nusistatymas prieš imigraciją, multikulturalizmą ir tos pačios lyties asmenų santuokas.

„Pagrindinio srauto partijos ir Estijos žiniasklaida yra liberalesnės negu likusi gyventojų dalis“, – pastebėjo T. Saartsas.

„EKRE – vienintelė partija, gebanti įtikinamiausiu būdu reikšti ultrakonservatyviąsias vertybes“, – pridūrė jis.

T. Saartsas įžvelgia panašumų tarp EKRE ir kitų kraštutinės dešinės partijų Europoje, tokių kaip Italijos „Šiaurės lyga“ arba Vokietijos AfD. Jos irgi yra nusistačiusios prieš imigrantus ir multikultūralizmą.

Politologas atkreipia dėmesį, kad EKRE nuostatos dėl liberaliosios demokratijos ir jos pagrindinių ypatybių, tokių kaip pilietinės ir žmogaus teisės, teisinė valstybė ir valdžių atskyrimas, yra „labai nevienareikšmiška“.

EKRE šalininkai taip pat nepalankiai vertina Estijos rusų mažumą sudarančią apie ketvirtadalį iš 1,3 mln. šalies gyventojų.

Rusijos keliamą grėsmę pabrėžianti EKRE yra uoli šalies narystės NATO šalininkė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Kažkaip ŽIAURIAI skamba: "estai atsisako „išmirti“ ir nori didesnės autonomijos Europos Sąjungoje" - NEGI toje ES jau visai (ir visi) suverenitetą praradom?..

unas

unas portretas
Ne nacionalistai,o patriotai.Nacionalistai,tai slavu palikuonis Estijoje.Ot kad taip patriotai atgimtu Lietuvoje ir i parlamenta patektu,tai vagys ir aferistai bijotu Lietuva apvagineti.Gaila,kad lietuviai taip nutautejo,kad net savos patriotines partijos sukurti nesugeba.Sugrius valstybe kosmopolitu valdoma ir pardavinejama kitatauciams.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių