R. T. Erdoganas per susitikimą su V. Putinu gynė ryšius su Rusija

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) ketvirtadienį per ketvirtą per tris mėnesius susitikimą su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu gynė sparčiai augančius Ankaros prekybinius ryšius su Maskva.

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga spaudžia Turkiją laikytis sankcijų, kurias jos įvedė Maskvai dėl jos invazijos į Ukrainą.

Tačiau R. T. Erdoganas nesutiko ir siūlo savo šalį, kuri yra NATO narė, kaip neutralią vietą galimoms deryboms dėl paliaubų bei patvirtino įvairius susitarimus, dėl kurių eksporto į Rusiją vertė pastaraisiais mėnesiais išaugo daugiau nei dvigubai.

„Nors Turkijos ir Rusijos žingsniai sukels nerimą tam tikroms grupėms, jie pradžiugins mažiau išsivysčiusias šalis“, – sakė R. T. Erdoganas, turėdamas omenyje sandorį, kuriam jis tarpininkavo, atvėrusį kelią Ukrainos grūdų gabenimui per Juodąją jūrą.

Kazachstane vykstančio susitikimo su V. Putinu pradžioje R. T. Erdoganas paminėjo Rusijos vykdomas pirmosios Turkijos atominės elektrinės statybas. Ankara tikisi ją atidaryti kitais metais.

Nors Turkijos ir Rusijos žingsniai sukels nerimą tam tikroms grupėms, jie pradžiugins mažiau išsivysčiusias šalis.

R. T. Erdoganas taip pat iškėlė idėją, kad Rusija galėtų pastatyti antrą atominę elektrinę Turkijos šiaurėje, o V. Putinas pasiūlė labiau pasikliauti Turkija transportuojant rusiškas gamtines dujas.

Tuo metu V. Putinas ketvirtadienį R. T. Erdoganui pareiškė, kad Maskva apsvarstytų galimybę Turkijoje sukurti „dujų centrą“, sutrikus Rusijos tiekimui į Europą dėl su Ukraina susijusių sankcijų ir nuotėkių pagrindiniuose dujotiekiuose.

„Turkija šiandien yra patikimiausias tiekimo maršrutas, net ir į Europą. Galėtume apsvarstyti galimybę Turkijoje įkurti dujų centrą, iš kurio būtų tiekiamos dujos į kitas šalis“, – sakė Rusijos vadovas R. T. Erdoganui per susitikimą Kazachstano sostinėje.

„Tai būtų ne tik tiekimo, bet ir (dujų) kainų nustatymo platforma, – susitikime su R. T. Erdoganu sakė V. Putinas. – Šiandien šios kainos yra pernelyg didelės, ir mes galėtume normaliai tai reguliuoti be jokio politinio atspalvio.“

Prasidėjus Rusijos karui Ukrainoje, dujų kainos smarkiai šoktelėjo, o Europai sunkiai sekasi rasti alternatyvių energijos šaltinių po to, kai Rusija, reaguodama į Vakarų sankcijas, apribojo tiekimą.

Nuo pat Rusijos invazijos pradžios R. T. Erdoganas siekė palaikyti atvirą dialogą su Rusija ir Vakarų šalimis, nepaisant daugybės nesutarimų, įskaitant konfliktus Sirijoje ir kitur.


Šiame straipsnyje: Recepas Tayyipas Erdoganaskaras UkrainojeVladimiras Putinaspokalbis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių