PSO: sveikatos priežiūros sistema Afganistane – „ant žlugimo ribos“

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skambina pavojaus varpais dėl situacijos Afganistane.

„Afganistano sveikatos priežiūros sistema yra ant žlugimo ribos, – trečiadienį po vizito Kabule teigė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas ir PSO Rytų Viduržemio jūros regiono padalinio vadovas Ahmedas al-Mandhari. – Jei nebus imtasi skubių veiksmų, šaliai grės humanitarinė katastrofa.“

Kadangi po rugpjūtį įvykusio valdžios perėmimo buvo sustabdytas finansinės paramos teikimas, tūkstančiai sveikatos priežiūros įstaigų nebeturi lėšų priemonėms ar darbuotojų atlyginimams, teigė jie.

„Daugelis šių įstaigų dabar yra sumažinę savo veiklos mastą ar užsidarę, o tai priverčia sveikatos priežiūros teikėjus priimti sudėtingus sprendimus, kieno gyvybę gelbėti, o kam leisti mirti“, – pridūrė PSO.

Kadangi į darbą šiuo metu eina mažiau moterų slaugytojų, šios lyties pacientės taip pat laikosi atokiau nuo klinikų. Tačiau PSO tęsia investicijas į moterų mokymus šioje srityje.

Anot organizacijos, iki šiol teko uždaryti devynias iš 37 COVID-19 klinikų ir mažiau testuojama bei skiepijama nuo koronaviruso.

Šalyje šiuo metu esama 1,8 mln. vakcinos dozių, kurias reikia skubiai panaudoti. Yra kilusi grėsmė poliomielito išnaikinimui ir daugėja tymų atvejų. PSO kartu su savo partnerėmis yra pasirengusi eiti į žmonių namus ir ten skiepyti juos nuo poliomielito, tymų ir koronaviruso.

PSO teigia, kad po Talibano įsigalėjimo į Afganistaną atgabeno 170 tonų medicininės įrangos. Kad galėtų tęsti paramą, PSO šiuo metu reikia maždaug 38 mln. dolerių.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių