PSO: Europa tebėra pažeidžiama, nepaisant COVID-19 atvejų mažėjimo

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ketvirtadienį perspėjo apie „apgaulingą saugumo jausmą“ Europoje, teigdama, kad dauguma žemyno valstybių tebėra pažeidžiamos, nepaisant mažėjančių COVID-19 atvejų skaičių.

PSO Europos skyriaus direktorius Hansas Kluge (Hansas Kliugė) per spaudos konferenciją sakė, kad „už atvejų sumažėjimo slypi su minimomis atmainomis didėjantis židinių skaičius ir plitimas bendruomenėse“.

Kiekvieną savaitę 53 valstybės narės šios JT agentūros Europos regione, kuriam priklauso ir kelios Vidurio Azijos šalys, registruoja po daugiau nei milijoną užsikrėtimo atvejų.

Tačiau pastarąsias keturias savaites nustatomų atvejų skaičius smunka, o pastarąsias 14 dienas taip pat mažėja mirčių.

„Šiuo metu didžioji dauguma Europos šalių lieka pažeidžiamos“, – pareiškė H. Kluge ir pridūrė, kad dabar yra „plona riba tarp skiepų teikiamos vilties ir apgaulingo saugumo jausmo“.

Šiuo metu Europoje suleistų vakcinos dozių skaičius siekia 41 mln. – tai yra didesnis skaičius už beveik 36 mln. užsikrėtimo atvejų, užfiksuotų nuo pandemijos pradžios.

Remiantis 29 iš 37 vakcinavimo kampaniją pradėjusių šalių duomenimis, 7,8 mln. žmonių jau yra paskiepyti abiem vakcinos dozėmis, sakė H. Kluge, perspėdamas, kad šis skaičius sudaro tik 1,5 proc. tų šalių gyventojų.

„Vakcinos yra būtinos, tačiau kol kas jų nepakanka pandemijai valdyti“, – pabrėžė H. Kluge.

PSO skyriaus direktorius paragino apie suvaržymų švelninimą galvojančias valstybes nepriimti „skubotų sprendimų“.

„Ne kartą matėme, kaip šalys per greitai atsiveria ir praranda sunkiai uždirbtus laimėjimus“, – kalbėjo H. Kluge.

Pasak jo, atsiradus naujoms koronaviruso mutacijoms, gali būti pakirstas ir skiepų veiksmingumas, jei infekcijai bus leista plisti.

„Jei nesustabdysime plitimo dabar, prognozuojama skiepų nauda valdant šią pandemiją gali tapti neakivaizdi“, – perspėjo ekspertas.

H. Kluge taip pat vėl paragino teisingai skirstyti vakcinas ir skurdesnėms šalims – jo teigimu, toks požiūris būtų tiek „moralinė pareiga“, tiek būdas sumažinti pavojų visiems.

„Nesąžininga galimybė naudotis vakcinomis gali duoti priešingą rezultatą. Kuo ilgiau virusas gyvuos, tuo didesnė bus pavojingų mutacijų rizika“, – paaiškino jis.

PSO Europos regione 38 šalys užfiksavo Jungtinėje Karalystėje pirmąkart aptiktos atmainos atvejų, o 19 valstybių – Pietų Afrikoje rastos atmainos atvejų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Europą pirma ir suplanuota išnaikinti. PSO zmogzudziu klanas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių