Princo Philipo laidotuvės: pandemijos ribojimai, koreguotas protokolas ir išskirtinis katafalkas

Karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) šeštadienį atsisveikino su velioniu vyru princu Philipu (Filipu) per laidotuves, kurias ribojo koronaviruso taisyklės, bet kurios atspindėjo ilgą jo karinės ir valstybės tarnybos gyvenimą.

Ceremoniją, kurioje dalyvavo tik 30 žmonių ir kuri vyko Vindzoro pilies, esančioje į vakarus nuo Londono teritorijoje, per televiziją ir internetu stebėjo milijoninė auditorija, visuomenę raginant likti nuošalyje dėl pasaulinės pandemijos.

Tačiau dėl prognozių, kad kažkiek žmonių vis tiek pasirodys Vindzore, teko pastatyti užtvarų palei platų Ilgąjį taką, vedantį iki pilies vartų, kur patruliavo uniformuota policija.

Mieste sutiktas Marku prisistatęs vyras naujienų agentūrai AFP sakė: „Šiandien čia mūsų šimtai. Žmonės neturėtų ateiti. Tačiau tai – sykį per kartos gyvenimo laiką pasitaikantis įvykis.“

„Jis (Philipas) tikrai buvo ypatingas“, – teigė jis.

Dievinu karališkąją šeimą. Manau, jie nuostabūs... Liūdna, nes bėgant laikui visa tai pasikeis.

37-erių Ieuanas Jonesas (Jejanas Džounsas), iš Velso sostinės Kardifo atvykęs į Vindzorą pagerbti princo atminimo, sakė, kad Philipas buvo „stiprus žmogus, tikras herojus, padaręs labai daug savo šaliai ir karališkajai šeimai“.

„Tikrai gaila, kad dėl pandemijos negalime plačiau pagerbti šio išskirtinio žmogaus“, – sakė jis AFP.

Tuo metu Kardife gimęs virtuvės šefas Santoshas Singhas (Santošas Singhas) prie Londono centre esančios karalienės rezidencijos Bakingamo rūmų atnešė violetinių tulpių norėdamas pagerbti velionį ir pažymėti eros pabaigą.

„Dievinu karališkąją šeimą. Manau, jie nuostabūs... Liūdna, nes bėgant laikui visa tai pasikeis“, – kalbėjo 57-erių vyras.

Ceremonijos Philipui atminti buvo surengtos Švedijoje ir Danijoje, o iš Nacionalinio memorialinio medelyno vidurio Anglijoje buvo paleisti paukščiai iš Karališkųjų balandžių lenktynių asociacijos.

Edinburgo kunigaikštis, kurį karališkoji šeima vadina „tautos seneliu“, mirė balandžio 9-ąją, būdamas 99 metų, praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai daugiau nei mėnesį praleido ligoninėje dėl širdies ligos ir infekcijos.

Scanpix nuotr.

Tylos minutė

Philipas, tapęs ilgiausiai princo konsorto statusą turėjusiu žmogumi per Britanijos istoriją, kelis dešimtmečius buvo ištikimas karalienės palydovas.

Jo mirtis po 73 santuokos metų paliko „didžiulę tuštumą“ karalienės gyvenime, praėjusį savaitgalį sakė antrasis poros sūnus princas Andrew (Endriu).

Karalienė pasidalijo jaudinančia asmenine savo nuotrauka su princu Philipu, kur jiedu atsipalaidavę ir besišypsantys 2003 metais įamžinti Škotijos Kerngormo nacionaliniame parke.

Svarbiausiais poros santuokos akimirkų vaizdais taip pat buvo dalijamasi karališkosios šeimos socialinių tinklų paskyrose, o dauguma laikraščių kalbėjo apie monarchės gilią asmeninę netektį.

„Karalienė atsisveikina“, – skelbė „The Times“ antraštė.

Philipo karstas buvo uždengtas vėliava, o ant jo buvo padėti Karališkojo karinio laivyno nario kepurė, kardas ir karalienės parinktų gėlių vainikas.

Per pamaldas Vindzoro vyriausiasis šventikas Davidas Conneris (Deividas Koneris) pagerbė Philipo „nepajudinamą lojalumą“ karalienei, kuriai kitą savaitę sukaks 95 metai, šaliai ir Sandraugai, taip pat jo „drąsą, tvirtybę ir tikėjimą“.

Kenterberio arkivyskupas Justinas Welby (Džastinas Velbis) suasmenino maldą už kunigaikštį, pridėdamas padėką už „ryžtingą tikėjimą ir ištikimybę, už tvirtą pareigos ir sąžiningumo jausmą, už tarnavimą tautai ir Sandraugai bei už vadovavimo drąsą ir įkvėpimą“.

Dėl vyriausybės taisyklių, skirtų COVID-19 pandemijai pažaboti, teko skubiai koreguoti kruopščiai parengtą protokolą Antrojo pasaulinio karo metais Karališkajame kariniame laivyne tarnavusio kunigaikščio mirties atvejui, žinomą kaip „Forto tiltas“ (Forth Bridge).

Tačiau iškilmingose laidotuvėse vis tiek dalyvavo virš 700 ginkluotųjų pajėgų, su kuriomis buvo susijęs velionis, narių.

Scanpix nuotr.

11 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku kariškiai perkėlė jo karstą iš privačios pilies koplyčios, o po beveik keturių valandų jo palaikai nuvežti į Šv. Jurgio koplyčią pagal užsakymą pagamintu „Land Rover“ katafalku, kurį padėjo suprojektuoti pats Philipas.

Prieš pat laidotuvių pamaldas 15 val. vietos (17 val. Lietuvos) laiku visoje šalyje princo Philipo atminimas pagerbtas tylos minute.

Eros pabaiga

Princas Philipas šeštadienio popietę išlydėtas į paskutinę kelionę, kurios metu karstą gabenusį katafalką lydėjo sielvarto prislėgti princo artimieji ir sutuoktinė monarchė.

Karalienė, atidavusi paskutinę pagarbą vyrui, kurį ji kartą apibūdino kaip savo „stiprybę ir ramstį visus tuos metus“ ir kurio mirtis baigia nepaprastą skyrių garsiausios Britanijos šeimos gyvenime, aštuonias minutes trukusią procesiją lydėjo automobiliu.

Katafalką lydėjo jo ir karalienės vaikai – 70-metis princas Charlesas (Čarlzas), 70 metų princesė Anne (En), 61 metų princas Andrew ir 57-erių princas Edwardas (Edvardas).

Scanpix nuotr.

Iš paskos taip pat ėjo vaikaičiai princai 38 metų Williamas (Viljamas) ir 36-erių Harry (Haris), nors jiedu nėjo greta. Kaip numatė protokolas, tarp brolių, kurių santykius aptemdė Harry sprendimas atsisakyti karališkųjų pareigų ir persikelti gyventi į Kaliforniją, ėjo jų pusbrolis 43-ejų Peteris Phillipsas (Piteris Filipsas), princesės Ann sūnus.

Ši akimirka pažadino 1997 metų prisiminimus, kai tuomet 15-metis Williamas ir 12-metis Harry drauge su seneliu Philipu į paskutinę kelionę lydėjo princų motiną princesę Dianą.

Harry praėjusį savaitgalį atvyko į JK iš Los Andželo, jam teko karantinuotis. Harry žmonai Meghan (Megan), besilaukiančiai antrojo vaiko, buvo patarta nekeliauti dėl medicininių priežasčių.

Kaukės ir socialinis atstumas

Vyresniųjų karališkosios šeimos narių laidotuvės paprastai būna milžiniškos iškilmingos ceremonijos, šlifuojamos daugelį metų planuojant renginį ir derinant svečių sąrašą.

Vėliausią kartą karališkosios laidotuvės Britanijoje vyko 2002 metais, kai buvo laidojama karalienės motina Elizabeth. Tos laidotuvės atsiėjo daugiau kaip 5,4 mln. svarų (6,2 mln. eurų).

Londono centre prie Vestminsterio abatijos stebėti šios ceremonijos buvo susirinkę daugiau nei milijonas žmonių.

Šeštadienio ceremonija buvo žymiai kuklesnė, ir tai galbūt būtų patikę tiesmuko būdo kunigaikščiui, nes, pasak Philipo artimųjų, jis nenorėjo didelių laidotuvių.

Laidotuvių dalyvių prašyta XV amžiaus koplyčioje dėvėti juodas apsaugines kaukes ir laikytis fizinio atstumo nuo kitų, taip pat neprisijungti, kai keturių asmenų choras giedos giesmes. Karalienė Elizabeth II, didžiąją praėjusių metų dalį praleidusi izoliacijoje su sutuoktiniu Vindzoro pilyje, koplyčioje sėdėjo viena.

Laužant įsisenėjusį paprotį, karališkosios šeimos nariai, tarnaujantys ginkluotosiose pajėgose arba turintys karinių garbės titulų, laidotuvėse buvo be mundurų. Visi svečiai vilkėjo juodus rūbus.

Pasibaigus pamaldoms, karstas su Edinburgo kunigaikščio palaikais nuleistas į Šv. Jurgio koplyčios karališkąją kriptą.

Scanpix nuotr.

Mirus karalienei, Philipo palaikai bus perkelti į Karaliaus Jurgio VI memorialinę koplyčią, kur ilsisi jos tėvo Jurgio VI, jos motinos ir jaunesnės sesers princesės Margaret palaikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Didis zmogus buvo. Didziule pagarba jam. Visi Brexito klaunai su Borisu Johnsonu priesaki kurie veda savo sali link zlugimo. Galetu pasimokinti is tokiu zmoniu kaip Princas Philipas kaip reikia myleti savo sali!

Tadas

Tadas portretas
Prince, laikykis - Lietuva su tavimi.

Ona

Ona portretas
Užuojauta karalienei, liko viena.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių