Prie klimato aktyvistės G.Thunberg eitynių Monrealyje prisijungė pusė milijono žmonių

  • Teksto dydis:

Pasaulyje tęsiantis „klimato streikų“ bangai, paauglė klimato aktyvistė Greta Thunberg (Greta Tunberg) penktadienį Monrealyje vadovavo pusės milijono protestuotojų eitynėms, po kurių Kanados ministrą pirmininką Justiną Trudeau (Džastiną Triudo) ir kitų šalių lyderius paragino dėti daugiau pastangų saugoti aplinką.

Su J. Trudeau asmeniškai susitikusi 16 metų švedė per vėliau įvykusią spaudos konferenciją su vietinių tautų lyderiais pareiškė, jog premjeras „deda nepakankamai pastangų“, kad pažabotų visuotinį atšilimą skatinančių šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą.

„Mano žinia viso pasaulio politikams nesikeičia: tiesiog įsiklausykite ir veikite vadovaudamiesi naujausiomis mokslinėmis žiniomis“, – sakė aktyvistė.

G. Thunberg savo kalba „Kaip jūs drįstate?“, kurią ji šią savaitę pasakė per JT viršūnių susitikimą dėl klimato kaitos ir kurioje pasaulio lyderius apkaltino išdavus jos kartą, prikaustė viso pasaulio žiniasklaidos dėmesį.

„Savo tuščiais žodžiais jūs pavogėte mano svajones ir mano vaikystę“, – pastebimai piktai kalbėjo G. Thunberg, tramdydama ašaras.

Paauglė įkvėpė milijonus jaunuolių, kuriuos savo pusėn patraukė brandžiu ir atsidavusiu retoriniu stiliumi: nepaisant savo jauno amžiaus, ji beveik tobulai kalba angliškai.

„Tiesiog nuostabu būti tokiems vieningiems siekiant bendro tikslo, – pareiškė ji džiūgavusiai Monrealio miniai. – Jei valdžią turintys žmonės neprisiims atsakomybės, tuomet mes tai padarysime“.

„Šią savaitę viso pasaulio lyderiai susirinko Niujorke. Jie ir vėl mus nuvylė savo tuščiais žodžiais ir neadekvačiais planais“, – tęsė švedė.

„Tai neturėtų būti mūsų reikalas, bet kažkas turi jo imtis. Esame nepaprastoje padėtyje ir neliksime nuošaly. Mes esame permainos ir permainos jau artėja“.

J. Trudeau ir kitų Kanados partijų lyderiai atsitraukė nuo įtemptos rinkimų kampanijos ir prisijungė prie G. Thunberg per Monrealyje įvykusį mitingą. Organizatorių teigimu, renginyje dalyvavo apie 500 tūkst. žmonių.

J. Trudeau, kuris į mitingą atėjo su žmona ir vaikais, bendravo su triukšminga minia, mojavusia plakatais su užrašais „Gerbkime Motiną Žemę“ ir „Paverskime Ameriką vėl Greta“ – aliuzija į JAV prezidento ir žinomo klimato skeptiko Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) išpopuliarintą rinkimų kampanijos šūkį.

Su G. Thunberg susitikęs ir skirti lėšų 2 mlrd. medžių sodinimui pažadėjęs J. Trudeau pareiškė: „Visiškai su ja sutinku. Turime padaryti daugiau“.

Anksčiau šią savaitę liberalų lyderis pažadėjo, jog Kanada iki 2050 metų iki nulio sumažins grynąjį išmetamą anglies dvideginio kiekį. Tokį pažadą kiek anksčiau davė dar 66 valstybės.

Praėjusį penktadienį daugiau nei 6 mln. jaunuolių ir suaugusiųjų prisijungė prie visame pasaulyje surengtų „klimato streikų“.

Šią savaitę tokios akcijos pritraukė mažiau žmonių, bet dalyviai vis tiek buvo aktyvūs. Italijoje į gatves išėjo šimtai tūkstančių jaunuolių, o prie Naujosios Zelandijos parlamento susirinko apie 40 tūkst. protestuotojų. Šveicarijoje aktyvistai pamėgino užblokuoti vieną svarbų greitkelį, tad teko įsikišti policijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tie Vakarų miesčionys iš dyko buvimo ir gero gyvenimo nežino kaip bekvailioti. Nesvarbu kokia kvaiša juos ten bevestų, tik feisbuko pasiskaitė- ir pirmyn....net kinų chunveibinai nebuvo tokie kvaili. Pažiūrėkite į tuos bukus snukius nuotraukose...ypač moterų, kurioms nebereikia nei karvių milžti, nei kiaulių šerti....jos ir genda greičiausiai.

Nuomone

Nuomone  portretas
Matyt ta mergaite i Amerika atvyko dviraciu.Mat mama nebeskraidys lektuvais.Kokias nesamones paisto .Zmones mastykite.Nebegryz arkliu tempiamos karietos.O miskus ir gamta reikia saugoti visiem ir visur.O kaip Lietuvoj kertama .Oaliekama plyne kuri uzaugs po simtmecio.Juk dabar politikam,valdininkam reikia pinigu savo kiesem papildyti ir savo norus nesamoningus vykdyti.Dauginkites istvirkeliai,o pasalpas uzdirbs dirbantis .Galvokite ponai ka snekate.

Anonimas

Anonimas portretas
Pinigus už jos "veiklą" moka Sorošo fondas. Už rankutės ją vedžioja ANTIFA kairiųjų judėjimas, kurio aktyvistai yra jos tėvai.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių