Prancūzijoje teisiamas stambiais kibernetiniais nusikaltimais kaltinamas rusas

Paryžiuje pirmadienį prieš teismą stojo vienas rusas, kaltinamas apgaulės būdu išgavęs iš beveik 200 nukentėjusiųjų visame pasaulyje 135 mln. eurų, pasitelkęs išpirkos reikalaujantį virusą.

Pasak prokurorų, kaltinamasis Aleksandras Vinikas savo aukoms siųsdavo elektroninius laiškus su netikromis sąskaitomis, kurios blokuodavo kompiuterius ir užšifruodavo vartotojų failus jas atidarius.

Užkrėstame kompiuteryje būdavo rodomas pranešimas su nurodymais, kaip sumokėti išpirką internetine valiuta bitkoinais, norint susigrąžinti įrenginio kontrolę.

Per 188 išpuolius, įvykdytus 2016–2018 metais, be kita ko, nukentėjo nemažai vietos valdžios institucijų, kompanijų ir fizinių asmenų visame pasaulyje.

Tarp nukentėjusių subjektų Prancūzijoje buvo daug miestų tarybų, teisinių ar draudimo paslaugų bendrovių bei smulkiojo verslo įmonių, tokių kaip vairavimo mokyklos ar vaistinės.

A. Vinikas, neigiantis kaltinimus dėl turto prievartavimo ir pinigų plovimo, atsisakė atsakyti į tyrėjų magistratų klausimus.

Jis taip pat ieškomas tiek JAV, tiek savo gimtojoje Rusijoje.

Tyrėjai apibūdino jo galimai naudotą sistemą kaip itin sudėtingą, apimančią „infekuotų“ elektroninių laiškų masinį siuntimą per vadinamąjį „botnetą“ – jau užkrėstų kompiuterių tinklą.

Kaltinamajame akte nurodoma, kad ne ką mažiau įmantri buvo A. Viniko galimai sukurta pinigų plovimo schema, apsunkinusi pastangas atsekti sumokėtas išpirkas.

Prokurorai tarp nukentėjusiųjų nustatė 20 įmonių šešiuose Prancūzijos miestuose ir, atsekę 8 mln. dolerių (6,8 mln. eurų) srautą per įvairias banko sąskaitas, nustatė, kad viena iš jų priklausė A. Vinikui.

Tuo metu JAV tyrėjai įtaria, kad 41 metų vyras yra schemos, jų teigimu, tapusios vienu pagrindinių būdų kibernetiniams nusikaltėliams plauti neteisėtas įplaukas, sumanytojas.

A. Viniką sausį Prancūzijai išdavė Graikija, kur jis buvo suimtas 2017 metais pagal JAV išduotą orderį.

Įtariama, kad jis valdė bitkonų keityklą BTC-e, kol buvo suimtas Graikijos šiauriniame Chalkidikės kurorte. Jo areštas išprovokavo ekstradicijos ginčą tarp Jungtinių Valstijų, Prancūzijos ir Rusijos.

Graikija galiausiai nusprendė patenkinti Prancūzijos išduotą europinį orderį.

Remiantis JAV kaltinamuoju aktu, A. Vinikui gresia 21 kaltinimas – pradedant asmens tapatybės vagystėmis bei pagalba prekybai narkotikais ir baigiant pinigų plovimu.

Jis nesėkmingai prašė būti išduotas Rusijai, kur jis yra ieškomas dėl mažesnio masto sukčiavimo, susijusio tik su 9 500 eurų suma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tulpes@lrpk.lt

tulpes@lrpk.lt portretas
Is pradziu Prancuzija nuteis, o po to CZV pasiulys isidarbinti uz triguba atlyginima
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių