Popiežiaus enciklikoje – nuomonė apie klimato kaitą

  • Teksto dydis:

Ilgai lauktas popiežiaus Pranciškaus manifestas aplinkosaugos klausimais bus paskelbtas birželio 18 dieną, likus pusmečiui iki Paryžiaus tarptautinės konferencijos klimato kaitos klausimais, ketvirtadienį pranešė Vatikanas.

Popiežiaus enciklikoje, kuri bus išsiųsta visiems Romos katalikų bažnyčios vyskupams, turėtų būti kritikuojamas nevaldomas vartotojiškumas ir kapitalizmas. Ji parašyta po konsultacijų su daugybe ekspertų ir mokslininkų.

Enciklika išreiškia oficialų Romos katalikų bažnyčios požiūrį į aktualius laikmečio dalykus.

Ši enciklika yra pirmasis savarankiškas Pranciškaus plunksnos kūrinys – ankstesnę encikliką, paskelbtą 2013 metais ir skirta tikėjimo klausimams, iš esmės sudarė argentiniečių popiežiaus pirmtakas Benediktas XVI.

Naujasis dokumentas vadinsis „Laudato sii“ („Būk pagarbintas“). Šie žodžiai paimti iš garsiosios Šv.Pranciškaus Asyžiečio giesmės „Kūrinijos giesmės“, kurią dabartinio popiežiaus bendravardis parašė prieš pat savo mirtį 1226 metais.

Ji laikoma vienu ankstyvosios italų literatūros pavyzdžių. Dievui bei jo sutvėrimams skirtas kūrinys yra himnas Saulei, Žemei, Mėnuliui, vėjui ir orui.

Nors aplinkosaugininkai sveikina popiežiaus pasisakymus klimato kaitos klausimais prieš gruodį Paryžiuje numatomas Jungtinių Tautų derybas, tačiau jo kritikai tvirtina, kad Bažnyčia neturėtų kištis į šias derybas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių