Policininkės Afganistane kovoja dėl moterų tualetų

Afganistano policininkės kasdien susiduria su kolegų patyčiomis, kai joms tenka naudotis tualetu. Todėl jos pradėjo kovą už tai, kad atsirastų patalpos, skirtos tik joms, praneša guardian.co.uk.

Moterimis, panorusioms tapti policininkėmis, rengiamos specialios paruošiamosios programos ir skiriamos uniformos. Tačiau pradėjusios dirbti, jos susiduria su nemalonia realybe, teigia „Human Rights Watch“ (HRW). Policininkės neturi persirengimo kambarių, o su uniformomis vaikščioti ne darbo metu negali – talibų kariai jas iš karto palaikytu taikiniu.

„Turime naudotis vyrams skirtomis patalpomis – tualetais, persirengimo kambariais. Nors tai ir pažeidžia mūsų teises“, – teigė viena aukšto rango pareigūnė, negalėjusi atskleisti savo pavardės. Moteris priduria, kad tualetai yra visai nehigieniški, neturintys spynų ir panašiai. „Kai tualetu naudojasi viena, kita saugo duris“, – tęsė pareigūnė.

„Afganistano valdžia nesugeba pareigūnėms suteikti tinkamų darbo sąlygų. Tų pačių patalpų naudojimas gali reikšti ir pažeminimą ar net priekabiavimus“, – sakė HRW atstovas Bradas Adamsas.

A. Adamsas teigia, kad patalpų trūkumas yra tik vienas aspektas, įrodantis, kad Afganistane nesilaikoma moters teisių principų.

Moterys sudaro 1 proc. visų šalies pareigūnų. Afganistano atstovai žada, kad iki 2014 m. bus priimta dar 5 tūkst. moterų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių