Pietų Korėjoje abortų draudimas pripažintas prieštaraujančiu konstitucijai

  • Teksto dydis:

Pietų Korėjos Konstitucinis Teismas ketvirtadienį nurodė atšaukti ne vieną dešimtmetį šalyje galiojusį abortų draudimą.

Šis reikšmingas nutarimas priimtas byloje dėl įstatymo, kuris, anot aktyvistų, kelia pavojų moterų sveikatai.    

Pietų Korėja yra viena iš nedaugelio pramoninių valstybių, kuriose už abortą yra numatyta baudžiamoji atsakomybė. Nutraukti nėštumą leidžiama tik tais atvejais, kai moteris pastoja po išžaginimo arba kraujomaišos, taip pat kai nėštumas kelia pavojų motinos sveikatai.

Tačiau septyni iš devynių Konstitucinio Teismo teisėjų nusprendė, kad 1953 metų įstatymas, skirtas ginti gyvybę ir tradicines vertybes, prieštarauja konstitucijai. Teismas nurodė iki kitų metų galo peržiūrėti šį teisės aktą.  

„Abortų draudimas suvaržo moterų teises pačioms spręsti dėl savo likimo ir pažeidžia jų teisę į sveikatą, nes apriboja jų prieigą prie saugių ir savalaikių procedūrų“, – rašoma Teismo pranešime.

„Embrionų išgyvenimas ir vystymasis visiškai priklauso nuo moters kūno, todėl jų negalima laikyti atskirais savarankiškais individas, turinčiais teisę į gyvybę“, – priduriama jame.  

Prie Konstitucinio Teismo rūmų Seulo centre šimtai moterų, tarp kurių buvo neįgaliųjų ir paauglių, džiaugsmo šūksniais pasveikino istorinį nutarimą.

„Moterys nusipelnė būti laimingos“, – naujienų agentūrai AFP sakė aktyvistė  Bae Bok-ju (Be Bokdžu). 

„Šiandienos sprendimas buvo priimtas dėl to, kad nesuskaičiuojama daugybė moterų tiek daug metų nenuilstamai grūmėsi už savo teises. Nusipelnėme pasaulio dėmesio ir pripažinimo“, – pridūrė ji. 

Pagal dabar galiojantį įstatymą, už nėštumo nutraukimą moteriai gali būti skirta iki vienerių metų kalėjimo ir piniginė bauda. Procedūrą atlikusiam medikui gresia dveji metai laisvės atėmimo.  

1953 metais priimto įstatymo dažnai nepaisoma ir būta nedaug atvejų, kai moterys vadovaujantis juo buvo patrauktos atsakomybėn. Visgi aktyvistai tvirtina, kad dėl šio teisės akto moterys negali susimokėti už nėštumo nutraukimą, atliekamos nesaugos procedūros, be to, jis skatina socialinę atstumtį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių