Paryžius neigia prašęs V. Putino atverti evakuacijos koridorius į Rusiją ar Baltarusiją

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) neprašė Rusijos vadovo Vladimiro Putino atverti humanitarinius koridorius į Rusiją ir Baltarusiją nuo bombardavimų bėgantiems ukrainiečiams, pirmadienį pareiškė prezidentūra, paneigdama rusų pareigūnų paskelbtą informaciją.

Maskva apie atveriamus kelius evakuotis gyventojams iš Charkivo, Kyjivo, Mariupolio ir Sumų paskelbė po V. Putino ir E. Macrono pokalbio telefonu sekmadienį. Ji nurodė, kad tai daroma „asmeniškai paprašius“ E. Macronui.

Tačiau Eliziejaus rūmai pareiškė, kad toks prašymas per pokalbį nebuvo pateiktas. Anot jų, E. Macronas per pokalbį akcentavo būtinybę „laikytis tarptautinės teisės ir užtikrinti civilių apsaugą bei humanitarinės pagalbos tiekimą“.   

„Tai reiškia, kad turi būti organizuota civilių apsauga ir leista teikti humanitarinę pagalbą“, – pirmadienį sakė Eliziejaus rūmų atstovas, paprašęs neviešinti jo pavardės. 

Ukrainos vyriausybė atmetė Maskvos siūlomus gyventojų evakuacijos koridorius į Baltarusiją ir Rusiją. Baltarusija tapo svarbiu vasario 24 dieną Rusijos pradėto puolimo prieš Ukrainą placdarmu.

Nuo Rusijos invazijos pradžios Ukrainą jau paliko daugiau nei 1,5 mln. žmonių, skelbia Jungtinės Tautos. Tai yra sparčiausiai didėjanti pabėgėlių krizė nuo Antrojo pasaulinio karo.  

Dauguma karo pabėgėlių pasitraukė į kaimynines šalis, tokias kaip Lenkija, kuri jau priėmė apie 885 tūkst. ukrainiečių. 

Pirmadienį turėtų įvykti trečiasis Maskvos ir Kyjivo derybų raundas. Per du ankstesnius ratus jokios pažangos pasiekti nepavyko, V. Putinui žadant  „neutralizuoti“ Ukrainą „arba derybomis, arba karu“.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojeevakuacijos koridoriusRusijaBaltarusijaVladimiras Putinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių