OPEC ir sąjungininkai ieškos atsako į koronaviruso pandemijos paaštrintą krizę

Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) ir jos sąjungininkų atstovai ateinančią savaitę susitiks aptarti galimybės mažinti naftos gavybą, JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) pareiškus, kad šio sektoriaus milžinės Rusija ir Saudo Arabija pumpuos mažiau, tikintis stabilizuoti smunkančias kainas.

Iš pradžių planuota, kad derybos vaizdo konferencijos formatu vyks pirmadienį, bet dabar nutarta, kad jos bus surengtos ketvirtadienį, pranešė energetikos išteklių turtingo Azerbaidžano vyriausybė.

„OPEC informavo apie atidėjimą. Priežasčių nežinome“, – naujienų agentūrai AFP šeštadienį sakė Energetikos ministerijos atstovė Zamina Aliyeva (Zamina Alijeva).

OPEC šios informacijos kol kas nekomentavo, bet vienas karteliu artimas šaltinis anksčiau sakė, kad pasitarimas veikiausia bus keliomis dienomis atidėtas.

Praeitą ketvirtadienį OPEC pirmuoju smuiku griežianti Saudo Arabija paragino skubiai surengti kartėlio ir jos sąjungininkų – vadinamosios OPEC+ grupės – susitikimą, kad būtų „stabilizuota naftos rinka“. Šis raginimas nuskambėjo po karalystės sosto įpėdinio ir faktinio lyderio princo Mohammedo bin Salmano (Mohamedo bin Salmano) pokalbio su D. Trumpu.

Valstybinė naujienų agentūra SPA nurodė, kad pokalbis įvyko D. Trumpo prašymu.

„Nauja bendradarbiavimo deklaracija“

Nuo šių metų pradžios naftos kainos nusmuko į kelių pastarųjų dešimtmečių žemumas, pasaulį apėmus koronaviruso pandemijai, paralyžiavusiai ekonomikas ir smarkiai sumažinusiai paklausą. Be to, Saudo Arabija įsitraukė į kainų karą su Rusija, svarbia OPEC+ veikėja.

Per praeitą mėnesį įvykusį Vienoje įsikūrusios OPEC posėdį abi šalys nesugebėjo susitarti dėl tolesnio gavybos mažinimo, todėl Rijadas atsuko čiaupus ir užtvindė rinką savo nafta.

Azerbaidžano, kuris taip pat yra OPEC+ narys, Energetikos ministerijos pranešime sakoma, kad per ateinančią savaitę vyksiantį susitikimą bus siekiama aptarti „naujos bendradarbiavimo deklaracijos“ priėmimą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį sakė, kad Maskva yra pasiruošusi tartis dėl galimybės sumažinti gavybą apie 10 mln. barelių per dieną – „galbūt truputį mažiau, galbūt truputį daugiau“.

„Manau, kad būtina sutelkti pastangas, kad būtų subalansuotos rinkos ir sumažinta gavyba“, – kalbėjo V. Putinas.

Dešimt milijonų barelių apytikriai atitinka Saudo Arabijos ir Rusijos naftos gavybos intensyvumą vasario mėnesį. Karalystė vasarį per dieną išgaudavo 9,8 mln., o Rusija – 10,7 mln. barelių, rodo vėliausia OPEC mėnesio ataskaita.

Pasak vieno Rusijos šaltinio, penktadienį cituoto naujienų agentūros TASS, į kitą savaitę vyksiantį pasitarimą pakviesta JAV pareigūnų.

„Pokerio partija“

D. Trumpas ketvirtadienį nustebino investuotojus, per „Twitter“ parašęs: „Tikiuosi ir viliuosi, kad [Rijadas ir Maskva nurėš gavybą] apytikriai 10 mln. barelių – ir galbūt reikšmingai daugiau.“

„Galėtų būti iki 15 mln. barelių“, – pridūrė jis kitoje žinutėje.

Po D. Trumpo pareiškimų naftos kainos, anksčiau šią savaitę pasiekusios pastarųjų 18 metų žemumas, staigiai patraukė į viršų – ketvirtadienį buvo užfiksuotas rekordinis vienos prekybos dienos pabrangimas.

Penktadienį „Brent“ rūšies naftos barelis buvo pabrangęs 14 proc. ir kainavo 34,11 JAV dolerio (31,63 euro), o WTI rūšies nafta buvo pabrangusi 12 proc. ir kainavo 28,34 dolerio (26,28 euro).

Tačiau susitarimas „šiuo metu atrodo veikiau kaip spėlionė, o ne kaip kažkas, kas gali greitai įvykti“, perspėjo brokerių įmonės „ActivTrades“ vyriausiasis analitikas Carlo Alberto De Casa (Karlas Albertas De Kaza).

Bendrovės „Rystad Energy“ analitikas Peras Magnusas Nysveenas (Peras Magnusas Niusvenas) ateinančios savaitės susitikimą pavadino „pokerio partija“, taip pat perspėjo, kad „svarbiausias dalykas – kiek kiekvienas gamintojas yra linkęs sumažinti“.

Pagal naftos gavybos apimtis pasaulyje pirmauja JAV, per dieną išgaunanti 13 mln. barelių, bet jos skalūnų naftos gavyba pasižymi didele savikaina ir esant dabartinėms kainoms yra nerentabili.

Paminėti galimi gavybos mažinimo rodikliai atitiktų „didžiulį, 10 proc. pasaulinės gavybos sumažinimą“, sakė bendrovės LCG analitikas Jasperas Lawleris (Džasperas Loleris).

„Klausimas, kiek sumažėjo paklausa dėl koronaviruso karantino?“ – pridūrė jis, turėdamas omenyje griežtas priemones įvestas daugelyje šalių, turinčias pažaboti užkrato plitimą.

„Dešimt milijonų barelių tikriausiai vis tiek nepakaks“, – pažymėjo J. Lawleris.

Brokerių bendrovės IG analitikas Joshas Mahony (Džošas Mahonis) perspėjo, kad susitarimo galimybės yra „gana menkos“, todėl rinkos „ruošiasi skausmingam nusivylimui, dėl kurio pastarųjų dviejų parų atsigavimas gali būti greitai nubrauktas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių