Nyderlanduose minios žmonių susirinko pasiklausyti karaliaus kalbos ir biudžeto pristatymo

Karalius Willemas-Alexanderis (Vilemas Aleksanderis) antradienį atidarė Nyderlandų parlamentą, kur paskelbė apie 18 mlrd. eurų paramos paketą piliečiams, susiduriantiems su sparčiai augančiomis energijos kainomis.

Tradiciškai trečiąjį rugsėjo antradienį rengiamame atidaryme pirmą kartą nuo koronaviruso pandemijos pradžios 2020 metais žmonėms buvo leista išsirikiuoti palei vaizdingą maršrutą nuo karaliaus rūmų ir Karališkojo teatro Hagoje.

Gatvėse būriavosi tūkstančiai žiūrovų, daugelis pasipuošę oranžinės spalvos rūbais ar aksesuarais.

Tačiau iš minios pasigirdo ir nušvilpimų. Kai kurie mojavo aukštyn kojomis apverstomis Nyderlandų vėliavomis, kurios tapo nepasitenkinimo ministro pirmininko Marko Rutte (Marko Riutės) vyriausybe, ypač tarp ūkininkų, simboliu.

Karalius atkreipė dėmesį į mažėjantį visuomenės pasitikėjimą politika, kuris išryškėjo keliose pastarojo meto viešosios nuomonės apklausose.

„Nerimą kelia tai, kad žmonės tokioje brandžioje demokratinėje valstybėje kaip mūsų praranda tikėjimą valdžios galia ir tvarkymusi su problemomis“, – sakė jis savo kalboje per parlamento atidarymą netoliese esančiame Karališkajame teatre.

„Gyvename prieštaravimų ir netikrumo laikais. Žmonių netikrumas dėl rytojaus ir tolimesnės ateities vis didėja“, – teigė jis.

„Ministrų kabinetas supranta, kad olandai kritiškai vertina politinės ir administracinės sistemos veikimą“, – pridūrė karalius savo kalboje, kurią iš esmės parašė M. Rutte ir jo kabinetas.

„Kartu didžioji dauguma vis dar yra patenkinta demokratijos veikimu“, – sakė karalius.

Tačiau kelios nacionalinio transliuotojo NOS paskelbtos viešosios nuomonės apklausos, įskaitant vieną, kurią atliko „EenVandaag“ aktualijų programa, apklaususi 30 tūkst. respondentų, „parodė, kad pasitikėjimas politika yra itin žemas“.

„EenVandaag“ apklausos duomenimis, tik 15 proc. respondentų vis dar pasitiki vyriausybe.

Apklausose teigiama, kad pasitikėjimo praradimą lėmė didėjanti infliacija, energijos kainos dėl Rusijos karo Ukrainoje, būsto trūkumas ir pyktis dėl vyriausybės klimato planų.

„Vienas iš tiesioginių karo ir tarptautinių sankcijų Rusijai padarinių yra tai, kad dujos, elektra ir maistas tapo daug brangesni“, – pripažino karalius.

Pasak jo, poveikis žmonėms ir šeimoms buvo labai rimtas.

„Todėl ministrų kabinetas nusprendė priimti precedento neturintį, didelį, daugiau nei 18 mlrd. eurų paketą, ypač skirtą mažas ir vidutines pajamas gaunančioms šeimoms“, – tęsė jis.

„Tačiau net ir tokiu atveju ne visiems galima visiškai kompensuoti kainų padidėjimą“, – teigė karalius.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių