Norvegijos policija išvaikė G. Thunberg ir samių protestą prieš vėjo jėgainių parką

Norvegijos policija trečiadienį išvesdino švedų klimato aktyvistę Gretą Thunberg (Gretą Tunberg) ir samių aktyvistus, protestavusius prieš ginčijamas vėjo turbinas Norvegijoje ir užblokavusius kelių ministerijų įėjimus.

Policininkai ėmėsi fiziškai išnešti demonstrantus, protestą surengusius dėl to, kad vakarų Norvegijos Foseno regione, šiaurinių elnių ganyklose, vis dar veikia vėjo turbinos, nors daugiau nei prieš metus Aukščiausiasis Teismas priėmė svarbų sprendimą, kad šiuo projektu pažeidžiamos samių šeimų teisės praktikuoti tradicinį gyvenimo būdą.

G. Thunberg, blokavusią Finansų ministerijos duris, išnešė du pareigūnai, rodo norvegų televizijos reportažas.

Protestai prasidėjo ketvirtadienį, kai keli samių aktyvistai tradiciniais kostiumais užėmė Energetikos ministerijos fojė.

Šią savaitę vis daugiau aktyvistų ėmė blokuoti ir kitas ministerijas.

Sekmadienį prie protestų prisidėjo G. Thunberg.

„Ši kova svarbi, nes kalbama apie žmogaus teisių pažeidimą“, – televizijai TV2 sakė ji.

Maždaug 100 tūkst. samių mažuma, įsikūrusi Norvegijos, Švedijos, Suomijos ir Rusijos šiaurinėje dalyje, tradiciškai gyvena iš šiaurinių elnių ganymo ir žvejybos.

Norvegijos Aukščiausiasis Teismas vienbalsiai nusprendė, kad ekspropriacija ir veiklos leidimai statyti 151 turbiną yra negaliojantys.

Tačiau nepateikta jokių rekomendacijų, ką reikėtų daryti su jau veikiančiomis turbinomis.

Norvegijos pareigūnai kol kas nesiėmė veiksmų ir nurodė atlikti tolesnius vertinimus, tikėdamiesi rasti būdą, kaip turbinos galėtų netrukdyti samiams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

keista

keista portretas
kodėl jie prieš vėjo jėgaines.

Anonimas

Anonimas portretas
Greenpeace teroristinė

Anonimas

Anonimas portretas
Nevisprotė ir tiek
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių