Nepritaria D. Trumpo idėjai sugrąžinti Rusiją į pasaulio galingųjų gretas

Vokietijos vyriausybė išgirdo JAV prezidento Donaldo Trumpo pareiškimus apie sugrįžimą prie Didžiojo aštuoneto (G-8) formato priimant į galingiausių pasaulio valstybių gretas Rusiją.

Vis dėlto, sakė Vokietijos vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas, šį klausimą galima aptarti tik tada, kai bus panaikintos tos priežastys, dėl kurių Rusija buvo išmesta iš G-8 formato.

Rusija 2014-aisiais buvo išmesta iš G-8 dėl Krymo okupacijos.

„Žinote, kokia dabar situacija. Jei bus priežasčių panaikinimo perspektyva, galima bus kalbėti apie formato pokyčius. Mes išgirdome tai, kad JAV prezidentas nori šį klausimą aptarti (G-7 viršūnių susitikime) Bjarice“, – tvirtino S. Seibertas.

Žiniasklaidos duomenimis, D. Trumpas ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas antradienio vakarą kalbėjosi telefonu. Jie sutiko su tuo, kad būtų tikslinga, jog Rusija dalyvautų G-7 viršūnių susitikime 2020 metais. Pasak televizijos CNN šaltinio, idėją pakviesti Rusiją 2020 metais iškėlė pats E. Macronas. Kanalas pažymi, kad D. Trumpas ketina apsvarstyti grįžimo prie G-8 formato idėją Didžiojo septyneto viršūnių susitikime, kuris vyks Bjarico mieste Prancūzijos pietvakariuose rugpjūčio 24-26 dienomis.

Anksčiau antradienį D. Trumpas žurnalistams taip pat pareiškė, jog būtų tikslinga grįžti prie G-8 formato dalyvaujant Rusijai.

G-7 – įtakingiausių išvystytos ekonomikos šalių susivienijimas, kuriam priklauso JAV, Vokietija, Didžioji Britanija, Prancūzija, Japonija, Kanada ir Italija. Septyneto formato klubas egzistavo nuo 1976 iki 1997 metų. Prisijungus Rusijai, jis pradėtas vadinti Didžiuoju aštuonetu (G-8). 2014 metų kovą dėl Krymo okupacijos Vakarų šalys nusprendė išmesti Rusiją iš G-8.

ES atstovaus D. Tuskas

Prancūzijos kurorte Bjarice rugpjūčio 24–26 dienomis vyksiančiame Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikime Europos Sąjungai atstovaus Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, padedant Europos Komisijos pareigūnų komandai, trečiadienį pranešė ES Europos Komisijos atstovė spaudai Natasha Bertaud (Nataša Berto).

Europos Komisijos pirmininkui Jeanui Claude‘ui Junckeriui (Žanui Klodui Junkeriui) teks praleisti viršūnių susitikimą dėl neseniai atliktos tulžies pūslės šalinimo operacijos.

„Europos Sąjungai atstovaus Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas. Jam padės Komisijos tarnybos, jį lydėsiantys pareigūnai“, – per spaudos konferenciją Briuselyje kalbėjo N. Bertaud.

Anksčiau buvo pranešta, kad J.-C. Junckeriui teko nutraukti vasaros atostogas Austrijoje ir skubiai grįžti į Liuksemburgą neplaninei operacijai.

Pirmadienį Europos Komisija informavo, kad J.-C .Junckeriui buvo sėkmingai atlikta tulžies pūslės šalinimo operacija ir kad jis sveiksta, tačiau negalės keliauti ir dalyvauti G-7 viršūnių susitikime.

Kas pakeis EK vadovą, nenumatyta, pareiškė EK atstovė. Ji pridūrė, kad susitikime ES atstovaus Europos Vadovų Tarybos pirmininkas.

Paprastai tokio lygio susitikimuose Europos Sąjungai atstovauja abiejų šių institucijų vadovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Greit Russija sugrazins sau letuva

kai paskaitai

kai paskaitai portretas
vatanyku sudalus net bl nuotaika pakelia ant kiek debilai jie ir ten susmirdusiam ruskyne :DDDDD

Ką čia skiedžiat durniai,

Ką čia skiedžiat durniai, portretas
kad ir kaip lotumėt Rusija YRA viena iš didžiausių ir galingiausių pasaulio valstybių. Kad mes, būdami nykštukine, nykstančios Tautos ES valstybe lojam kiekvienam, kad ši šalis yra niekas, tai dar ne viskas. Patys žinot kad meluojam ir elgiamės susiktai..:D)
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių