Rusijos teismas įkalino Kremliaus kritiką A. Navalną

Maskvos teismas antradienį beveik trejiems metams pasiuntė už grotų Rusijos opozicionierių Aleksejų Navalną ir šiuo savo sprendimu išprovokavo griežtą Vakarų valstybių pasmerkimą bei raginimus tučtuojau jį paleisti.

Teismo sprendimas pakeisti 2014 metais paskelbtą lygtinę bausmę realiu laisvės atėmimu reiškia, kad A. Navalnui – 44 metų kovotojui prieš korupciją, kaltinančiam Kremlių mėginimu jį nunuodyti praėjusiais metais – teks pirmą kartą savo gyvenime atlikti ilgą įkalinimo bausmę.

Didžioji Britanija, Prancūzija, Vokietija, JAV ir Europos Sąjunga pasmerkė teismo sprendimą, o Maskva apkaltino Vakarus kišantis į jos reikalus.

A. Navalno šalininkai paragino rengti naujas demonstracijas po pastarųjų dviejų savaitgalių protestų prieš opozicionieriaus suėmimą, kai į gatves visoje šalyje buvo išėję tūkstančiai žmonių.

Ši byla Kremliui yra vienas rimčiausių pastarųjų metų iššūkių, kai kuriems Vakarų politikams reikalaujant paskelbti Maskvai naujų sankcijų.

Teisėja Natalija Repnikova, skelbdama nuosprendį, nurodė 2014 metais A. Navalnui paskirtą lygtinę bausmę pakeisti realiu įkalinimu bendrojo režimo pataisos kolonijoje, bet, atsižvelgus į namų arešte praleistą ir suėmimo laiką, jis turės išbūti laisvės atėmimo įstaigoje dvejus metus ir aštuonis mėnesius.

A. Navalnas kaltinamas pažeidęs 2014 metais lėšų grobstymo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas, nes būdamas Vokietijoje, kur nuo rugpjūčio buvo gydomas dėl apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, neatvykdavo dukart per mėnesį užsiregistruoti Rusijos kalėjimų tarnyboje.

A. Navalnas sakė negalėjęs atvykti, nes tuo metu buvo užsienyje, tačiau teisėja pabrėžė, kad jis neateidavo į susitikimus ir prieš apnuodijimą.

Kremliaus kritikas buvo sulaikytas Maskvos oro uoste sausio 17 dieną, vos sugrįžęs į Rusiją iš Vokietijos.

„Trumpikių nuodytojas“

Teismas sušvelnino laisvės atėmimo bausmę, nes A. Navalnas vienus metus praleido namų arešto sąlygomis pagal 2014-aisiais paskelbtą apkaltinamąjį nuosprendį, kurį pasmerkė Europos Žmogaus Teisių Teismas.

Opozicionieriaus advokatė Olga Michailova nurodė, kad jos klientas turės kalėti maždaug dvejus metus ir aštuonis mėnesius.

Jo gynybos komanda planuoja apskųsti nuosprendį, pridūrė teisininkė. A. Navalnas tikriausiai išbus areštinėje iki to proceso pabaigos.

Kremliaus kritiko įsteigtas Kovos su korupcija fondas (FBK) nedelsdamas paragino rusus rengti protestus Maskvos centre.

Keli šimtai A. Navalno šalininkų žygiavo sostinės gatvėmis, o naujienų agentūros AFP žurnalistai matė, kaip riaušių policija miesto centre sulaikė dešimtis žmonių.

Vietos žiniasklaidos paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip pareigūnai lazdomis muša protestuotojus ir vejasi juos gatvėmis.

Prieš nuosprendį A. Navalnas teismo salėje pasakė ugningą kalbą, kurioje apkaltino Vladimirą Putiną mėginimais įbauginti savo kritikus.

„Jie siunčia vieną žmogų už grotų, siekdami išgąsdinti milijonus“, – pabrėžė jis.

Primindamas savo komandos pranešimus apie aptiktus „Novičioko“ pėdsakus jo apatiniuose, A. Navalnas taip pat pasišaipė iš prezidento ir pareiškė teismui: „Šis žmogus įeis į istoriją kaip trumpikių nuodytojas.“

„Grynas bailumas“

Po teismo sprendimo JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) pareikalavo paleisti A. Navalną, įspėdamas, kad Vašingtonas ir jo sąjungininkai „laikys Rusiją atsakinga už tai, kad ji nepaiso savo piliečių teisių“.

Prancūzijos prezidentas Emanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) taip pat paragino paleisti opozicionierių, o Vokietijos kanclerė Angela Merkel Maskvos sprendimą pavadino „nutolusiu nuo bet kokių teisinės valstybės“ principų. Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) Rusijos veiksmus apibūdino kaip „gryną bailumą“.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis), besiruošiantis vėliau šią savaitę vykti vizito į Maskvą, pareiškė, kad A. Navalno įkalinimas „prieštarauja Rusijos tarptautiniams įsipareigojimams, susijusiems su teisės viršenybe ir pagrindinėmis laisvėmis“.

Tuo metu Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova pavadino Vakarų reakciją „atitrūkusia nuo realybės“ ir pridūrė: „Nereikia kištis į suverenios valstybės vidaus reikalus.“

Malšindama miestuose visoje Rusijoje kilusius protestus policija nuo antradienio iki trečiadienio ankstyvo ryto sulaikė 1 408 žmones, daugiausia Maskvoje ir Sankt Peterburge, pranešė nepriklausoma stebėjimo grupė „OVD Info“. Daug šių žmonių buvo sulaikyti dar prieš A. Navalno nuosprendį.

„Valdant šiam režimui gyvenimas vis sunkėja, nebeturime ateities... Bus tik blogiau“, – AFP netoli Raudonosios aikštės sakė 27 metų inžinierius Aleksandras.

Korupcijos tyrimai

Nors niekada nedirbo jokiame renkamame poste, A. Navalnas pelnė reputaciją korupcijos tyrimais, demaskuojančiais prabangų Rusijos elito gyvenimo būdą.

Dvi dienos po jo arešto jo komanda paskelbė tyrimą apie prabangią, prie Juodosios jūros esančią valdą, kuri, A. Navalno teigimu, V. Putinui buvo perleista pasinaudojant milijardo dolerių vertės schema, finansuota jo artimų sąjungininkų, vadovaujančių valstybinėms įmonėms.

Tyrimas buvo paskelbtas drauge su „YouTube“ vaizdo įrašu, kuris buvo peržiūrėtas daugiau kaip 100 mln. kartų.

Putinas neigia esąs to nekilnojamojo turto savininkas. Praėjusią savaitę Rusijos lyderiui artimas milijardierius verslininkas Arkadijus Rotenbergas pareiškė, kad valda priklauso jam ir kad ji bus paversta viešbučiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvos pilietis

Lietuvos pilietis portretas
Man, kaip bandančiam mąstyti žmogui, darosi įtartina, kad Lietuvos spaudoje tiek dėmesio yra skiriama eiliniam Rusijos žulikui su dviem teistumais, drumstančiam savo šalies nesubrendėlių protelius, bet absoliučiai nieko nerašoma apie Julianą Asanžą, kuris atskleidė visuomenei NATO karių nusikaltimus, dėl ko buvo ilgą laiką persekiojamas JAV, galų gale teisiamas Anglijoje ir reikalavo jo ekstradicijos į Ameriką, kur jam gręsia kalėjimas iki gyvos galvos. Kodėl Lietuvos demoratiškoje ir nepavaldžioje jokiems užsienio interesams, t.y. nepriklausomoje žiniasklaidoje nėra visiškai žinių apie tikrą mūsų laikų didvyrį, o vis kišamas Rusijos žulikas Navalnas, kuris neva kovoja su Putinu, gamindamas feikinius filmukus, eiliniam piliečiui suprast nelengva.

pastebėjimas

pastebėjimas portretas
> Lietuvis. Kieno patriotas? Konkrečiai? Tas veikėjas nuteistas už finansines aferas, kalba apie milijonus dolerių, paleistas lygtinai, nesilaikė lygtinio paleidimo sąlygų ir toliau vykdė nusikalstamas veikas. Šiaip jis milijonierius ir atvirai bei nedviprasmiškai pasisako už Krymo okupaciją, kaip suprantu jus jam pritariate.

Lietuvis

Lietuvis portretas
Nu bet kaip kaušai, žmogus čiut gyvas liko jei ne vokiečiai, dabar vatiniai suės patriota. Visa gyvenimą rūskiai melavo, tokie ir liko.
VISI KOMENTARAI 47

Galerijos

Daugiau straipsnių