Naujas įstatymas Rusijoje leis bausti žiniasklaidą už „išgalvotas naujienas“

  • Teksto dydis:

Rusijos Valstybės Dūma ketvirtadienį priėmė įstatymo projektą, pagal kurį šalies pareigūnai galės bausti arba blokuoti internetinius leidinius, skelbiančius, jų vertinimu, „išgalvotas naujienas“.

Teisių grupės tvirtina, kad tai prilygsta cenzūrai.

Įstatymo projektas buvo priimtas 322 „Vieningosios Rusijos“ balsais, tačiau už jį nebalsavo Rusijos komunistų partijos (CPRF), nacionalistinės Rusijos liberalų demokratų partijos (LDPR) ir „Teisingosios Rusijos“ frakcijų nariai. 78 deputatai balsavo prieš projektą, o kai kurie deputatai nebalsavo išvis.

Opozicinių frakcijų nariai sutiko, kad kovos su melagingomis naujienomis įstatymas yra reikalingas, bet nurodė, kad dabartinė jo redakcija sudaro sąlygas naudoti jį „selektyviai“.

Rusijos žemųjų parlamento rūmų, kur dominuoja prokremliškos partijos „Vieningoji Rusija“ atstovai, trečiuoju, paskutiniu skaitymu priimtas įstatymo projektas leis prokurorams spręsti, kas yra „išgalvotos naujienos“, ir suteiks žiniasklaidos priežiūros institucijai įgaliojimus reikalauti iš leidinių ištrinti tam tikrą informaciją.

Jei portalai nevykdys tokių reikalavimų, jie bus blokuojami.

Įstatyme taip pat numatytos baudos iki 1,5 mln. rublių (apie 20 tūkst. eurų), jei leidinių paskelbta informacija sukelia sunkių padarinių, tokių kaip mirtis ar riaušės.

Internete platinamos „išgalvotos naujienos“ gali „sukelti masinius neramumus“ ir pakenkti valstybiniam saugumui, sako įstatymo projekto autoriai.

Rusų parlamentarai prakalbo apie tokio teisės akto poreikį po to, kai Naujųjų metų išvakarėse pramoniniame Magnitogorsko mieste daugiabutyje nugriaudėjęs sprogimas pareikalavo dešimčių žmonių gyvybių.

Netrukus po nelaimės pasirodė kelios šio incidento versijos. Pareigūnai tvirtino, kad sprogo nutekėjusios buitinės dujos, tačiau keli nepriklausomi leidiniai paskelbė, kad tai galėjo būti teroro aktas.

Praėjus dviem savaitėms po to sprogimo, atsakomybę už jį prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS), todėl visuomenėje kilo painiava.

Minimo teisės akto kritikai sako, kad įstatymo projektas suformuluotas labai neaiškiai ir jis dar labiau komplikuoja sudėtingą ir pavojingą Rusijos opozicijos žurnalistų darbą.

Rusijos Valstybės Dūma ketvirtadienį trečiuoju, galutiniu, svarstymu priėmė ir dar vieną įstatymo projektą, numatantį bausmes už „valstybinių simbolių paniekinimą“.

Įsigaliojus šiam įstatymui, šalies žiniasklaidos prievaizdas galės blokuoti turinį, kuriame „reiškiama atvira nepagarba“ visuomenei, valstybei, oficialiems valstybės simboliams, Konstitucijai ar valdžios institucijoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tadas

Tadas portretas
Rusai su pagreičiu ritasi nuo skardžio.Matosi,nebetoli tas laikas,kai vėl tarpusavyje sušipes ir ima byrėti.Gerai būtų iš pūvančios šalies Karaliaučių išplėsti.

rUSIJA APLENKS

rUSIJA APLENKS portretas
... ir Š.Korėją pagal tautos nudebilinmą. Tai ne fake-news. Tai - istorijos pamokos.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių