NATO: ginčas dėl povandeninių laivų neturės įtakos aljanso „kariniam bendradarbiavimui“

  • Teksto dydis:

NATO nesureikšmina grėsmės, kurią aljansui gali kelti tarp Prancūzijos ir JAV bei Australijos kilęs ginčas dėl povandeninių laivų pirkimo sutarties, nes tai, pasak aljanso, neturėtų turėti įtakos grupės „kariniam bendradarbiavimui“.

Kanberai atsisakius milžiniškos povandeninių laivų pirkimo iš Prancūzijos sutarties ir pasirinkus amerikietiškus atominius povandeninius laivus, Paryžius tai ketvirtadienį pavadino „dūriu į nugarą“, o Vašingtoną sukritikavo už elgesį, kuris primena buvusio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) laikus.

Pagal Paryžiaus ir Kanberos sutartį, pastatyti Australijai 12 įprastinių povandeninių laivų buvo pasirinkta Prancūzijos iš dalies valstybės valdoma grupė „Naval Group“.

Tačiau JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) trečiadienį paskelbė apie naują Australijos, JAV ir Jungtinės Karalystės (JK) gynybos aljansą (AUKUS) ir ketinimus Australijai perduoti JAV branduolinių povandeninių laivų technologijas.

Be povandeninių laivų laivyno, AUKUS suvienys jėgas ir dėl kibernetinių, dirbtinio intelekto (DI), ypač taikomojo DI, kvantinės technologijų, tam tikrų povandeninių pajėgumų.

„Dėl šio susitarimo gali būti tam tikras poveikis ar tam tikrų pasekmių, tačiau šiuo metu nenumatau, kad tai turės įtakos sanglaudai NATO viduje“, – reporteriams Atėnuose pareiškė NATO karinio komiteto pirmininkas admirolas Robas Baueris.

„Visų pirma, kiek žinau, Australija yra partnerė, bet nėra NATO organizacijos dalis. Tarp valstybių yra daug susitarimų, galinčių daryti poveikį NATO politiniu požiūriu.“

„Tačiau, kiek galiu matyti, kol kas tai nepakenks kariniam bendradarbiavimui NATO viduje“, – pridūrė jis.

Australijos, JAV ir JK saugumo paktas, kuris plačiai vertinamas kaip skirtas kovoti su Kinijos kilimu, supykdė Prancūziją, kuri prarado sutartį dėl įprastų povandeninių laivų tiekimo Australijai. Šios sutarties vertė 2016 metais, kuomet ji buvo pasirašyta, siekė 50 mlrd. Australijos dolerių (31 mlrd. eurų).

Dėl to Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) penktadienį atšaukė konsultacijoms šalies ambasadorius Jungtinėse Valstijose ir Australijoje.

Vienas Baltųjų rūmų pareigūnas pareiškė „apgailestaujantis“ dėl Prancūzijos ambasadoriaus atšaukimo, tačiau pridūrė: „Artimiausiomis dienomis ir toliau stengsimės išspręsti savo nesutarimus, kaip tai darėme kituose mūsų ilgalaikio aljanso etapuose.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

NEBŪKITE TOKIE UŽTIKRINTI...

NEBŪKITE TOKIE UŽTIKRINTI... portretas
JAV teroristai apsidirbo visuose srityse. Pradedant diktuoti Vokietijai dėl naftotekio, Prancūzijai dėl povandeninių laivų ir baigiant gėdingo bėgimo iš Afganistano. Čia ji parodė kokia ji "patikima" partnerė...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių