N. Sturgeon šią savaitę pareikalaus referendumo dėl Škotijos nepriklausomybės

  • Teksto dydis:

Škotijos pirmoji ministrė, Škotijos nacionalinės partijos (ŠNP) lyderė Nicola Sturgeon žada iki šios savaitės pabaigos pareikalauti iš Londono teisės surengti pakartotinį referendumą dėl regiono nepriklausomybės. Ji tai paskelbė antradienį Škotijos parlamente.

„Vėliau šią savaitę, remdamasi ne kartą per rinkimus mums suteiktu mandatu, aš paskelbsiu išsamų demokratinį reikalavimą, kad Jungtinės Karalystės parlamentas perduotų šiam parlamentui įgaliojimus surengti referendumą dėl nepriklausomybės, teisė į kurį negali būti juridiškai užginčyta“, - pareiškė Škotijos nacionalistų lyderė aidint deputatų plojimams.

„Šis parlamentas taip pat balsuos už Škotijos referendumo įstatymą, kuris apibrėš būsimą referendumą“, - pridūrė N. Sturgeon, pažymėdama, kad „per rinkimus suteiktas mandatas turi būti gerbiamas, referendumo klausimą turi spręsti tauta, o ne politikai“.

Anksčiau N. Sturgeon jau ne kartą sakė iki metų pabaigos pareikalausianti, kad Londonas suteiktų Edinburgui pagrįstą teisę surengti referendumą dėl regiono nepriklausomybės. Ji ketina nusiųsti Londonui prašymą, remdamasi 1998 metų Škotijos akto 30-uoju skyriumi, pagal kurį Didžiosios Britanijos parlamentas privalo suteikti regionui teisę surengti referendumą. Tam reikalingas trijų valstybinių institucijų – Škotijos parlamento, Jungtinės Karalystės parlamento žemųjų ir aukštųjų rūmų - sutikimas.

Referendumas dėl Škotijos nepriklausomybės buvo surengtas 2014 metais. Tada 55 proc. jo dalyvių pasisakė už Edinburgo ir Londono sąjungos išsaugojimą. Bet per Didžiosios Britanijos referendumą dėl narystės Europos Sąjungoje dauguma škotų nepritarė „Brexitui“. Ši aplinkybė davė dingstį propaguoti naujo nepriklausomybės referendumo idėją. N. Sturgeon tikisi jį surengti iki dabartinės sudėties Škotijos parlamento įgaliojimų pabaigos 2021 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių