N. Savčenko laiške ragino atimti veto teisę Rusijai Jungtinėse Tautose

  • Teksto dydis:

Rusijoje kalinama Ukrainos pilotė Nadija Savčenko paragino tarptautinę bendruomenę „atimti“ iš Rusijos veto teisę Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje.

N.Savčenko savo laiške, kurį antradienį Niujorke JT perskaitė jos sesuo Vera, išsakė pastebėjimus, jog Rusija vietą JT Saugumo Taryboje, taip pat ir veto teisę joje „paveldėjo“ iš Sovietų Sąjungos.

„Ji (Rusija) naudojasi ta paveldėta teise, kad blokuotų savo nusikaltimų, ne geresnių už tuos, už kuriuos buvo nuteisti nacių lyderiai, teisminį nagrinėjimą. Ir naudosis ja vėl ir vėl, jeigu jos nesustabdysime. Jai ši teisė turi būti atimta“, - rašoma BNS turimame N.Savčenko laiške rusų kalba.

Laiškas buvo perskaitytas antradienį moterų teisėms skirtame renginyje JT Pasaulio moterų lyderių taryboje, kuriai šiuo metu vadovauja Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

N.Savčenko taip pat akcentavo Kremliaus kontroliuojamos žiniasklaidos bandymą įteigti Rusijos piliečiams, jog Rusija viena nugalėjo fašizmą per Antrąjį pasaulinį karą ir „dabar ji vėl viena gina tiesą ir gėrį, o visas kitas pasaulis su JAV priešakyje rengiasi ją užgrobti“.

„Didesnį melą sunku įsivaizduoti, bet jeigu jums kalba apie tai kiekvieną dieną, anksčiau ar vėliau tuo patikėsite“, - rašo ji.

Rusijoje kalinama ukrainietė savo laiške priminė, kad prieš septyniasdešimt metų nacizmą nugalėjo „daugelio žmonių ir tautų“, kurios buvo Sovietų Sąjungos sudėtyje, taip pat jos sąjungininkų, „vienybė ir draugystė“.

„Jeigu šiandien šios tautos nebus tokios pat tvirtos ir tokios vieningos naujo agresoriaus atžvilgiu, gali būti, kad per Trečiąjį pasaulinį karą joms teks priešintis ne nacizmui, o „rašizmui“, - nauju terminu Kremliaus politiką įvardijo N.Savčenko.

D.Grybauskaitės rengtoje neformalioje aukšto lygio diskusijoje moterų padėtį karinių konfliktų niokojamose šalyse aptarė ir Gruzijos Prezidentas Georgijus Margvelašvilis, Kroatijos Prezidentė Kolinda Grabar-Kitarovič, buvusi JAV valstybės sekretorė Madeleine Albright (Madlena Olbrait), kiti politikai, tarptautinių organizacijų atstovai. Renginio dalyviams vaizdo sveikinimą atsiuntė ir buvusi JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton (Hilari Klinton).

„Per karus ir ginkluotus konfliktus labiausiai nukenčia silpniausia visuomenės grandis – moterys ir vaikai. Moterys yra priverstos bėgti nuo karo žiaurumų, patiria seksualinę prievartą, skurdą, tampa prekybos žmonėmis aukomis. Negalime užmerkti akių ir nematyti šių nusikaltimų", – diskusijoje sakė D.Grybauskaitė, cituojama Prezidentūros.

Ji ragino atkreipti dėmesį į moterų padėtį Ukrainoje, Gruzijoje ir kitose konfliktų niokojamose šalyse ir joms kylančias grėsmes, sudaryti galimybes moterims aktyviai dalyvauti atkuriant taiką ir sprendžiant ginkluotus konfliktus.

Ukrainos karinių oro pajėgų lakūnė N.Savčenko kaltinama dalyvavimu nužudant du Rusijos visuomeninio transliuotojo žurnalistus. Jos teismo procesas prasideda antradienį, Rusijos Rostovo srities Donecko mieste. Ukrainietė taip pat kaltinama praėjusių metų birželio 23 dieną neteisėtai kirtusi sieną ir patekusi į Rusijos teritoriją, kur buvusi sulaikyta. N.Savčenko tai neigia ir sako buvusi pagrobta Ukrainoje ir išgabenta į Rusiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Henrikas

Henrikas portretas
Pritariu. Nes dabar ... Nusikaltelis uzdraudzia teismui save teisti
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių