Moldovoje vyksta antrasis prezidento rinkimų turas

Moldovoje sekmadienį vyksta antrasis prezidento rinkimų turas, kuriame varžosi šalies ekspremjerė, dešiniosios partijos „Veiksmas ir solidarumas“ kandidatė Maia Sandu (Maja Sandu) ir dabartinis valstybės vadovas Igoris Dodonas.

Per pirmąjį turą lapkričio 1-ąją M. Sandu surinko 36,16 proc. balsų, o I. Dodonas – 32,61 procento. Rinkėjų aktyvumas siekė 48,54 procento.

Rinkėjų apklausos rodo, kad abiejų kandidatų šansai nugalėti apylygiai. Tačiau jose neatsižvelgiama į balsavimą užsienyje. Pirmajame ture apie 20 proc. visų M. Sandu gautų balsų buvo atiduoti užsienyje gyvenančių rinkėjų. Dėl to ji sugebėjo iškilti į pirmąją vietą.

Dėl pandemijos rinkimai vyksta taikant saugumo priemones. Rinkėjams dalinamos apsauginės kaukės, kiekvienas turi ateiti turėdamas savo rašiklį. Prie įėjimų į rinkimų apylinkes rinkėjams matuojama temperatūra, o jų viduje privaloma laikytis bent metro atstumo nuo kitų žmonių.

Moldovoje, kuri yra įsispraudusi tarp Ukrainos ir NATO narės Rumunijos, vyrauja dvi priešingos stovyklos: pritariančiųjų glaudesniems ryšiams su Europos Sąjunga ir visų pirma Rumunija, ir besikabinančiųjų į sovietinių laikų santykius su Maskva.

Promaskvietiškas I. Dodonas į valdžią atėjo 2016 metais, įveikęs savo provakarietišką varžovę M. Sandu, kuri nori, kad Moldova prisijungtų prie Europos Sąjungos, ir tikisi vėl ją nugalėti.

I. Dodono varžovė yra pažadėjusi siekti integracijos su ES ir kurti daugiau darbo vietų, kad būtų galima sustabdyti masinę darbo jėgos emigraciją.

Sekmadienio rytą savo balsą atidavusi M. Sandu ragino rinkėjus aktyviai dalyvauti balsavime.

„Balsavau už pokyčius, už Moldovą, kuria mes visi didžiuosimės. Už Moldovą, kurioje visi žmonės užtikrintai žvelgs į rytojų ir galės gyventi su savo šeimomis“, – sakė kandidatė į prezidentus, kreipdamasi į rinkėjus rumunų ir rusų kalbomis.

Balsuoti su žmona Galina atvykęs I. Dodonas savo ruožtu sakė: „Balsavau už nepriklausomybę ir valstybingumą, už valstybingumo stiprinimą. Už pokyčius, nes šaliai reikia pokyčių. Ne šokiruojančių permainų, o pokyčių. Jie yra reikalingi ir jie bus. Mes turime komandą, kuri užtikrins šiuos pokyčius.“

Rinkimų apylinkės atsidarė 7 val. ir veiks iki 21 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.

Preliminarūs rinkimų rezultatai bus žinomi iki vidurnakčio, galutiniai – pirmadienio rytą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

turbut

turbut portretas
reikia pamirst zodi rinkimai o ivest nauja iremino ta ar kita tai bus tiksliau nes matome is jav politspektaklio kur viskas perkama o jei ne tai nusauna ir tai vadinasi /demon kratyniu/?...

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Support for M. Sandu!

tadas

tadas portretas
Galgi, pagaliau, Moldova atsikratys azijatiško užkrato ir pasks civilizacijos keliu? Linkiu sėkmės Maiai Sandu.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių