A. Merkel: atminti nacių nusikaltimus – neatsiejama nuo vokiečių tapatybės

Vokietijos kanclerė Angela Merkel penktadienį pareiškė, kad pripažinti nacių nusikaltimus yra neatsiejama nuo Vokietijos nacionalinės tapatybės, akivaizdžiai taikydama šiuos žodžius savo šalies kraštutinių dešiniųjų raginimus atitolti nuo atminimo kultūros.

Partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) nariai yra sakę, kad Vokietija turėtų mažiau atsiprašinėti dėl savo nacistinės praeities ir kad turėtų būti labiau susitelkta į kitus šalies istorijos tarpsnius.

„Prisiminti nusikaltimus... yra atsakomybė, kuri nesiliauja niekada. Tai neatsiejama nuo mūsų šalies“, – A. Merkel kalbėjo pirmąkart kaip kanclerė viešėdama Lenkijoje esančioje buvusioje Aušvico-Birkenau nacių mirties stovykloje.

„Suvokti šią atsakomybę yra dalis mūsų nacionalinės tapatybės, mūsų, kaip apsišvietusios ir laisvos visuomenės, supratimo, dalis demokratijos, grindžiamos įstatymų viršenybe“, – sakė ji.

A. Merkel pabrėžė, kad Aušvico istorija „reikalauja, kad išlaikytume atmintį gyvą“.

Ji taip pat sakė, kad Vokietija tebejaučia „didelę gėdą“ dėl nacių nusikaltimų, įvykdytų stovykloje, kur 1940–1945 metais buvo nužudyta apie milijonas žydų.

„Nėra žodžių išsakyti mūsų sielvartui“, – kalbėjo kanclerė.

Kreipdamasi į ceremonijoje dalyvavusius Holokaustą išgyvenusius žmones Vokietijos lyderė pridūrė: „Lenkiu galvą prieš Šoa aukas.“

Kanclerė taip pat atkreipė dėmesį į pastaraisiais metais Vokietijoje padažnėjusius antisemitinius ir kitų neapykantos nusikaltimus. Pasak A. Merkel, tokių nusikaltimų skaičius pasiekė „nerimą keliantį lygį“.

„Kad būtų galima kovoti su antisemitizmu, būtina dalytis naikinimo stovyklų istorija; ją reikia pasakoti“, – pabrėžė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
kas ir kada prades rikiuot berijas dusanskius ir kt sionistu bestijas bei dusintojus juk nuo zydu gobsumo ir ciniskumo viskas ir prasidejo ir tesiasi toliau?...

Antropologas

Antropologas portretas
Kad tie visi hitleriai, gebelsai, hessai, bormanai... visai nebuvo panasus i vokiecius. Ar tik ne cia suo pakastas?

HANS

HANS portretas
KADA PRADESIM KALBA APIE RUSU NUKANKINTUS ZMONES?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių