A. Merkel nevyks į D. Trumpo organizuojamą G-7 viršūnių susitikimą

Vokietijos kanclerė Angela Merkel nedalyvaus Didžiojo septyneto (G-7) lyderių tiesioginiame susitikime, kurį JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pareiškė ketinantis organizuoti, nors išlieka didelių nuogąstavimų dėl koronaviruso pandemijos, šeštadienį pranešė Vokietijos vyriausybės atstovas.

Anksčiau planuota, kad G-7, kuriam šiemet pirmininkauja JAV, birželio pabaigoje surengs viršūnių susitikimą vaizdo konferencijos formatu, nes dėl COVID-19 epidemijos teko atšaukti jų tiesioginį susitikimą Kemp Deivide – Amerikos prezidento buveinėje Merilando valstijoje.

Tačiau D. Trumpas praeitą savaitę užsiminė vis dėlto galįs sušaukti šį susitikimą „visų pirma Baltuosiuose rūmuose“, bet taip pat galbūt ir Kemp Deivide.

Vis tik A. Merkel, mokslininkė pagal išsilavinimą, šią galimybę atmetė.

„Šiandien, atsižvelgiant į bendrą pandemijos padėtį, ji negali pritarti savo asmeniniam dalyvavimui, kelionei į Vašingtoną“, – sakė vyriausybės atstovas, patvirtindamas anksčiau tinklalapio „Politico“ paskelbtą informaciją.

„Federalinė kanclerė dėkoja prezidentui Trumpui už kvietimą į G-7 viršūnių susitikimą“, – pridūrė jis.

65 metų kanclerė yra antra vyriausia G-7 lyderė po 73 metų D. Trumpo. Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė), kuriam dabar taip pat 65-eri, yra keliais mėnesiais jaunesnis už A. Merkel. Dėl jų amžiaus šiems lyderiams COVID-19 keliama rizika yra didesnė.

Baltieji rūmai nurodė, kad didelio masto diplomatinis susitikimas grąžinamas į darbotvarkę kaip „stiprybės demonstracija“, pasaulio ekonomikoms palaipsniui atsisakant dėl koronaviruso pandemijos įvestų suvaržymų.

A. Merkel pirmoji pranešė šiame susitikime nedalyvausianti. Kiti pasaulio lyderiai kalbėjo svarstantys galimybę dalyvauti, bet tvirto apsisprendimo neišreiškė.

Penktadienį Baltieji rūmai paskelbė, kad D. Trumpas ir Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) kalbėdamiesi „sutarė, kad artimiausioje ateityje svarbu surengti G-7 asmeninį susitikimą“.

Kanados premjeras Justinas Trudeau (Džastinas Triudo), organizavęs tokį susitikimą 2018-aisiais, sakė, kad per bet kokį tiesioginį susitikimą šiais metais pirmiausiai turėtų būtų pasirūpinta saugumu. Tuo metu vienas Prancūzijos prezidentūros pareigūnas nurodė, jog prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) „nori vykti į Kemp Deivdą, jeigu sveikatos sąlygos leis“.

Europos Vadovų Tarybos pirmininko Charles'o Michel'io (Šarlio Mišelio) atstovas sakė, kad jis dalyvautų susitikime, „jeigu sveikatos sąlygos leistų“.

G-7 šalys – JK, Kanada, Prancūzija, Vokietija, Italija, Japonija ir Jungtinės Valstijos – kasmet paeiliui organizuoja šios grupės viršūnių susitikimus. 2019 metais toks renginys vyko Prancūzijoje.

Šiuo metu JAV yra smarkiausiai nuo COVID-19 pandemijos nukentėjusi valstybė: šalyje koronavirusu užsikrėtė daugiau kaip 1 745 000 žmonių, per 102 tūkst. jų mirė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Putleris neleido vykti.

Manau

Manau portretas
Bet propagandistams,kiršintojams viruso nėra.Jie diktuoja asilams savo,,tiesa,,.Manau turėtu šalis išsiaiškinti kas tą visą šoau organizuoja,platina .O kvaliai tiki.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių