M. Rebelo de Sousa sausį sieks antros kadencijos Portugalijos prezidento poste

Dabartinis Portugalijos prezidentas konservatorius Marcelo Rebelo de Sousa pirmadienį pareiškė, kad sieks antros kadencijos per sausį vyksiančius rinkimus, žadėdamas tęsti kovą su koronaviruso pandemija ir ekonomine krize.

Apklausos rodo, kad nesant kandidato, kurį oficialiai palaikytų Socialistų partijos vyriausybė, M. Rebelo de Sousa greičiausiai laimės sausio 24 dienos rinkimus.

„Aš esu kandidatas į respublikos prezidentus, nes laukia pandemija, ekonominė ir socialinė krizė, kurias reikia įveikti“, – sakė 71 metų valstybės vadovas.

M. Rebelo de Sousa, buvęs teisės profesorius ir buvęs Socialdemokratų partijos (PSD) vadovas, išpopuliarėjęs kaip politinis komentatorius televizijoje, laimės jau pirmajame ture, jei gaus daugiau nei 50 proc. rinkėjų balsų. Tokią balsavimo baigtį prognozuoja rinkėjų apklausos.

Antrą vietą jos žada socialistei Anai Gomes, ministro pirmininko Antonio Costos kritikei. 66 metų karjeros diplomatė ir buvusi europarlamentarė garsėja kaip kovotoja su korupcija.

Tuo metu 37-erių parlamentaras Andre Ventura, vadovaujantis antiisteblišmento partijai „Chega“ („Gana“), siekia sustiprinti šios naujos dešiniojo sparno populistinės partijos pozicijas po patekimo į parlamentą per pernykščius įstatymų leidėjų rinkimus.

Kairiųjų blokas ir komunistų partija taip pat pristatė savo kandidatus į prezidentus.

Portugalijoje prezidentas renkamas penkerių metų kadencijai, ir pakartotinai tas pats asmuo gali būti išrinktas tik vieną kartą. Nors šis postas yra daugiausiai reprezentacinis, Portugalijoje prezidentas turi įgaliojimus spręsti dėl šalies trapios valdančiosios koalicijos ir paleisti parlamentą kilus politinei krizei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių