M. Pompeo ragina Saudo Arabiją normalizuoti santykius su Izraeliu

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) trečiadienį paragino Saudo Arabiją pripažinti Izraelį; tai būtų didžiulis postūmis žydų valstybei normalizuojant santykius su kitomis dviem Persijos įlankos valstybėmis.

Savo užsienio politiką su Saudo Arabija derinantis Bahreinas ir Jungtiniai Arabų Emyratai rugsėjo 15 dieną Baltuosiuose rūmuose su Izraeliu pasirašė vadinamąją Abraomo sutartį – dokumentą, kuriuo oficialiai pripažino Izraelio valstybę.

Susitikęs su Saudo Arabijos užsienio reikalų ministru princu Faisalu bin Farhanu M. Pompeo pareiškė, kad šis susitarimas „daug prisidėjo prie bendrų mūsų tikslų (siekiant) taikos ir saugumo regione“.

„Jis atspindi besikeičiančią dinamiką regione, kur šalys teisingai pripažįsta regioninio bendradarbiavimo poreikį, kad atremtų Irano įtaką ir kurtų gerovę“, – kalbėjo M. Pompeo.

„Tikimės, kad Saudo Arabija taip pat apsvarstys savo santykių normalizavimą. Norime padėkoti jiems už pagalbą siekiant užtikrinti Abraomo susitarimų sėkmę iki šiol“, – kalbėjo JAV diplomatijos vadovas.

Perrinkimo antrai kadencijai lapkričio 3 dienos rinkimuose siekiantis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pristato arabų šalių santykių su Izraeliu normalizavimą kaip savo didžiulį pasiekimą, jį remiančiai krikščionių evangelikų stovyklai aktyviai palaikant žydų valstybę.

Praėjusį mėnesį D. Trumpas išreiškė viltį, kad Saudo Arabija pripažins Izraelį „tinkamu laiku“.

Persijos įlankos arabų valstybėms yra priimtinas D. Trumpo karingas požiūris į jų regioninį priešininką Iraną.

Savo ruožtu D. Trumpo administracija nekėlė žmogaus teisių pažeidimų klausimų dialoguose su savo šalininkėmis arabų pasaulyje, įskaitant prieš dvejus metus Saudo Arabijos konsulate Turkijoje įvykdytą JAV gyvenusio žurnalisto Jamalo Khashoggi (Džamalo Chašogdžio) nužudymą .

M. Pompeo pareiškė, kad Jungtinės Valstijos „palaiko stiprią ginklų pardavimo Saudo Arabijai programą“, kuri padeda „apsaugoti jos piliečius ir amerikiečių darbo vietas“.

Pernai M. Pompeo žengė prieštaringai vertinamą žingsnį, išprovokavusį vidinį tyrimą, kai naudodamasis santykių su Iranu krize apėjo Kongresą ir prastūmė 8 mlrd. dolerių sandorį dėl ginklų pardavimo Saudo Arabijai.

Įstatymų leidėjus pašiurpino civilių gyventojų žūtys per Saudo Arabijos karinę kampaniją prieš Irano palaikomus husių sukilėlius Jemene, kur taip pat buvo sugriauta mokyklų ir ligoninių.

M. Pompeo taip pat paskelbė, kad Jungtinės Valstijos įsigijo 10,5 ha sklypą naujos JAV ambasados statybai Rijade.

Kartu su darbais JAV atstovybėse Džidoje ir Dahrane JAV išleidžia daugiau nei 1 mlrd. JAV dolerių  diplomatinių misijų statyboms Saudo Arabijoje, nurodė M. Pompeo.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių