Lenkijos viceministras: Baltarusija pasienyje nori sukelti didelį incidentą

Baltarusija siekia išprovokuoti didelį incidentą prie sienos su Lenkija, per kurį potencialiai galėtų įvykti susišaudymas ir žūti žmonių, pirmadienį pareiškė lenkų užsienio reikalų viceministras Piotras Wawrzykas (Piotras Vavžykas).

Duodamas interviu visuomeniniam radijui viceministras sakė, kad prie Balstogės Kuznicos sienos perėjos ruošiamasi organizuoti didelę provokaciją – prie jos susitelkė didelė migrantų minia ir galbūt ruošiamasi jėga veržtis per sieną.

P. Wawrzykas pridūrė esąs įsitikinęs, kad Baltarusijos valdžia stengiasi eskaluoti padėtį ir siekia, kad pasienyje kiltų rimtas incidentas, per kurį „būtų aukų kurioje nors pusėje“.

Pareigūnas teigė, kad Baltarusijos pozicija tampa vis griežtesnė ir beatodairiškesnė.

„Kitoje pusėje nėra jokio supratimo, kas dedasi. Yra tik įsitikinimas, kad jie atremia kažkokią menamą ataką – apie tai taip pat galimai liudija Baltarusijos URM pareiškimai, kuriuose neigiamas pats provokacijos faktas. Taip veikdavo sovietų diplomatija, neigdavusi akivaizdžius faktus“, – Lenkijos radijo 1-ajam kanalui sakė P. Wawrzykas.

 

 

Situacija regione pirmadienį komplikavosi – Baltarusijos teritorijoje prie pat Lenkijos sienos ėmė telktis didelė migrantų grupė.

Iš sraigtasparnio padarytose nuotraukose, paskelbtose Lenkijos gynybos ministerijos paskyroje tviteryje, matyti didelė migrantų grupė Balstogės Kuznicos-Brūzgų sienos perėjos rajone.

Anksčiau Lenkijos specialiųjų tarnybų atstovas Stanislawas Zarynas (Stanislavas Žarynas) pranešė apie didelės migrantų kolonos judėjimą Baltarusijos teritorijoje, sienos su Lenkija link. Tai jis pavadino eiline Baltarusijos priešiška akcija.

Paklaustas, ar Minskas gali mėginti „patikrinti“ Lenkijos sienos apsaugos pajėgumus ir mėginti išprovokuoti grėsmingą incidentą, P. Wawrzykas atsakę, kad toks bandymas jau buvo praeitą savaitę, kad į Lenkijos teritoriją iš Baltarusijos įžengė grupė ginkluotų asmenų.

„Buvo peržengta ES valstybės, NATO narės siena. Tai rodo, kad kitoje pusėje yra noras sukelti didelį incidentą – geriausiai su šūviais, mirtinomis aukomis“, – kalbėjo viceministras.

 

 

„Šiandien, kaip praneša žiniasklaida, ruošiamasi didelei provokacijai prie sienos ties Balstogės Kuznicos [perėja]. Atrodo, kad ten bus mėginama jėga veržtis per sienos perėją. Ko gerą, [Minsko] režimas nenuilstamai planuoja savo provokacijas, judėdamas prie blogiausių, kokios tik gali būti“, – pabrėžė P. Wawrzykas.

Lenkija ir virtinė kitų Europos šalių kaltina Baltarusiją dėl chaoso prie Europos Sąjungos sienų, nes baltarusiai neįsileidžia atgal nelegalių migrantų, bandančių patekti į ES. Lenkija jų taip pat neįsileidžia, todėl daug migrantų iš Artimųjų Rytų ir Afrikos įstrigo pasienio zonoje. Tokia padėtis tęsiasi jau du mėnesius.

Lenkija prie sienos su Baltarusija dislokavo tūkstančius karių, įrengė pjaunančios vielos užtvarą ir paskelbė nepaprastąją padėtį pasienio ruože, drausdama į šią teritoriją patekti žurnalistams ir humanitariniams darbuotojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Goga

Goga portretas
Tai fa šis tai lenkai nori III pasaulinio karo. Būtent jie visą konfliktą ir pradėjo. Ką tie bukagalviai tikis laimėt? Nuklos juos atomais ir paliks kaip nupeštą vištą.

KLAUSIMĖLIS

KLAUSIMĖLIS portretas
O kas Baltarusijoje ruošė ir padėjo Baltarusijos opozicijai padaryti valstybės perversmą? Fizikos dėsnis "veiksmas lygus atoveiksmiui" dar veikia šioje planetoje.

Anonimas

Anonimas portretas
Ei tu sau, kokie "draugiški", kur tie vakarykščiai jų palaikytojai? Gal norėtų juos priglausti?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių