Lenkijos prezidentas A. Duda siūlo skubius įstatymo dėl Rusijos įtakos pakeitimus

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) penktadienį pasiūlė skubius įstatymo, kuriuo būtų sukurta nauja institucija, tirianti Rusijos įtaką Lenkijoje, pakeitimus.

Pranešimas pasirodė po to, kai kritikai, įskaitant Europos Sąjungą ir Jungtines Valstijas, išreiškė susirūpinimą naujuoju įstatymu.

Praėjus kelioms dienoms po įstatymo pasirašymo, A. Duda pareiškė, kad pasiūlys pataisą, kuri neleistų komisijai taikyti griežtų nuobaudų asmenims, kurių atžvilgiu vykdys tyrimus, ir teigė, kad „tai pašalins daug ginčų, susijusių su šiuo įstatymu“.

Lenkija – su Rusijos invazija kovojančios Ukrainos kaimynė ir tvirta sąjungininkė – įsteigė komisiją, tirtų piliečius, kurie galėjo pasiduoti Rusijos įtakai.

Pagal teisės aktą, kurį A. Duda pasirašė pirmadienį, komisija galėtų skirti bausmes, įskaitant 10 metų draudimą eiti viešąsias pareigas, susijusias su valstybės lėšų panaudojimu ir įslaptinta informacija.

Kritikai teigė, kad priemonė, kurią valdantieji konservatoriai pristatė likus vos keliems mėnesiams iki parlamento rinkimų, bus naudojama prieš opoziciją.

Europos Sąjunga antradienį pareiškė, kad blokas ypač susirūpinęs dėl komisijos, o Jungtinės Valstijos teigė, kad teisės aktas „gali būti panaudotas opozicijos politikų kandidatūroms blokuoti be tinkamų procedūrų“.

Penktadienį A. Duda pareiškė, kad jo pataisa nuobaudos būtų panaikintos.

Vietoj to komitetas tiesiog paskelbtų pareiškimą, kuriame nurodytų, kad asmuo pasidavė Rusijos įtakai, todėl nėra jokių garantijų, kad jis tinkamai dirbs viešojo intereso labui.

A. Duda taip pat sakė, kad siūlytų į komitetą įtraukti ekspertus, o ne įstatymų leidėjus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kas zino

Kas zino portretas
Sis lenkas gali buti ne lenkas o ispanas pagal pavarde kam idomu pasidomekit ka reiskia zodis duda ispaniskai

> tai??

> tai?? portretas
Ka rukai?

tai???

tai??? portretas
kas iremino dobrovolska tas iremine ir tomasevsky geroves kureju tik nezinia kam ir wilno bus nase o mes vase tik ? kas memeli uzgrobs ???
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių