Lenkijos premjere oficialiai paskirta B. Szydlo

  • Teksto dydis:

Konservatyvi Lenkijos partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) pirmadienį pristatė savo naująją vyriausybę, kurioje nuosaikių pažiūrų politikė Beata Szydlo (Beata Šydlo) užims premjero postą.

Partijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis) paskelbė, kad 52 metų B.Szydlo taps premjere, dėdamas tašką spėlionėms, kad jis gali paskutinę akimirką apsispręsti pats vadovauti vyriausybei. PiS atėjo į valdžią, triuškinamai laimėjusi parlamento rinkimus spalio 25 dieną.

Po to B.Szydlo paskelbė, kad užsienio reikalų ministro portfelis skiriamas Witoldui Waszczykowskiui (Vitoldui Vaščykovskiui), o Gynybos ministerijai vadovaus Antonis Macierewiczius (Antonis Macerevičius), kurio kandidatūra vertinama bene prieštaringiausiai iš visų naujų ministrų.

Dirbdamas gynybos viceministro poste ankstesnėje 2005–2007 metų PiS vyriausybėje, A.Macierewiczius išardė šalies karinės žvalgybos agentūrą, kad išvalytų ją nuo komunistinio laikotarpio šnipų.

Kritikai sakė, kad tas žingsnis, kurio metu buvo atskleistas agentų tapatybę, smarkiai susilpnino šalies saugumo tarnybas.

Angliakasio šeimoje gimusi B.Szydlo yra įgijusi etnografijos studijų laipsnį Krokuvoje įsikūrusiame Jogailos universitete. Karjerą politikoje ji pradėjo kaip pietinio Bžeščių miesto merė. 2005 metais jis buvo išrinkta į Seimą pagal PiS sąrašą.

Būdama įstatymų leidėja ji tvirtai gynė konservatyvias pozicijas svarstant įvairius opius klausimus, tokius kaip abortai, dirbtinis apvaisinimas ar 2011 metų Stambulo konvencija – pirmasis pasaulyje teisiškai įpareigojantis tarptautinis dokumentas, kuriuo siekiama užkirsti kelią smurtui prieš moteris.

Jos priešrinkiminiai pažadai buvo daugiausiai nukreipti į konservatorių rinkėjų branduolį – neturtingus pamaldžius katalikus, daugiausiai gyvenančius šalies rytuose, ir viešojo sektoriaus darbuotojus.

Per rinkimų kampaniją B.Szydlo aktyviai keliavo po visą šalį, žadėdama rinkėjams mažesnius mokesčius, didesnės išlaidas socialinei gerovei užtikrinti ir dosnesnes išmokas šeimoms. Ji taip pat žadėjo sumažinti senatvės pensijos amžių ir įvesti mokesčius bankams bei užsienio kapitalo prekybos tinklams.

Elegantiškai besirengianti politikė trumpa šukuosena, iš išvaizdos šiek tiek panaši į Vokietijos kanclerę Angelą Merkel, dažniausiai būna rimtai nusiteikusi, bet ją visada supa entuziastingi jauni šalininkai. B.Szydlo yra ištekėjus ir turi du sūnus, iš kurių vienas yra medicinos studentas, o kitas – katalikų diakonas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių