Lenkijos Aukščiausiasis Teismas panaikino prezidento malonę aukšto rango pareigūnui

Lenkijos Aukščiausiasis Teismas antradienį panaikino prieštaringai vertinamą prezidento malonę aukšto rango vyriausybės pareigūnui ir trims jo pavaldiniams, ir nurodė iš naujo nagrinėti jų bylą.

Šis sprendimas, priimtas dėl ne vienerius metus trunkančio teisinio ginčo, yra netikėtas ir prieštarauja valdančiosios partijos interesams. Tai retas šio teismo nepriklausomumo aktas po daugelį metų trukusių partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) ir prezidento Andrzejaus Dudos (Andžejaus Dudos) pastangų dėl didesnės teismų sistemos kontrolės.

Vienas A. Dudos padėjėjas kritikavo Teismo sprendimą ir teigė, kad jis neturėjo teisės atšaukti malonės suteikimo. Valdančiosios partijos atstovas Rafalas Bochenekas Teismo sprendimą pavadino antidemokratišku.

Opozicijos politikai, kaltinantys valdžios institucijas demokratijos normų griovimu, palankiai įvertino Teismo sprendimą dėl Mariuszo Kaminskio (Marjušo Kaminskio), kuris šiuo metu eina vidaus reikalų ministro ir slaptųjų tarnybų vadovo pareigas, bylos.

Tai ne pirma PiS nesėkmė pastarosiomis dienomis. Sekmadienį nepasitenkinimas vyriausybe šalyje pasireiškė masiniais protestais Varšuvos ir kitų miestų gatvėse. Pirmadienį Europos Sąjungos aukščiausios instancijos teismas nusprendė, kad viena esminė Lenkijos teismų sistemos pertvarkos dalis pažeidžia ES teisę.

2015 metais teismas nuteisė M. Kaminskį trejus metus kalėti už piktnaudžiavimą įgaliojimais, kuriuos jis turėjo 2007–2009 metais, kai vadovavo valstybinei kovos su korupcija tarnybai – Centriniam antikorupcijos biurui. Taip pat buvo nuteisti jo buvęs pavaduotojas Maciejus Wasikas (Macejus Vonsikas), kuris šiuo metu eina vidaus reikalų ministro pavaduotojo pareigas, ir dar du antikorupcinio biuro pareigūnai.

Jie apskundė nuosprendžius, tačiau 2015 metais A. Duda jiems suteikė malonę, nors apeliacinis teismas dar nebuvo išnagrinėjęs jų skundų.

Malonė buvo suteikta kitą dieną po to, kai M. Kaminskis buvo paskirtas slaptųjų tarnybų ministru naujoje vyriausybėje, suformuotoje PiS laimėjus 2015 metų rinkimus. M. Kaminskis yra įtakingo partijos lyderio Jaroslawo Kaczynskio (Jaroslavo Kačynskio) sąjungininkas.

Tuomet toks malonės suteikimas buvo vertinamas kritiškai, kadangi daugelis teisės ekspertų teigė, kad prezidento malonė turi būti suteikiama tik tais atvejais, kai jau yra išnagrinėti visi apeliaciniai skundai.

Aukščiausiasis Teismas antradienį žodiniame pagrindime nurodė, kad A. Duda neturėjo įgaliojimų suteikti malonę.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
tuomet reik prezidenta atstatydint nes tai jau korupcija nelygiateisiskumo ir tokiu neturetu but valdzioje isviso =0
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių