Lenkijos akademinė bendruomenė protestuoja prieš švietimo ministrą

Lenkijoje trečiadienį anksti ryte prie Švietimo ir mokslo ministerijos susirinkę aktyvistai, daugelis kurių buvo apsirengę kaip apsaugininkai, ant pastato iškabino plakatą, protestuodami prieš naujo ministro paskyrimą.

Aktyvistai naująjį ministrą Przemyslawą Czarneką laiko religiniu fundamentalistu, keliančiu pavojų šalies jaunimui ir universitetams. 

Lenkijos akademinė bendruomenė protestuoja prieš naująjį konservatyviojo sparno vyriausybės švietimo ministrą, kuris yra sakęs, kad LGBT atstovai nelygūs „normaliems žmonėms“, moterys buvo sukurtos vaikams gimdyti, taip pat yra nekart pasisakęs už mirties bausmės taikymą.   

Iki trečiadienio daugiau nei 2 600 profesorių ir kitų akademikų pasirašė peticiją, raginančią boikotuoti P. Czarneką – valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) narį, kurį šią savaitę ministru prisaikdino prezidentas Andrzejus Duda.

Eidamas švietimo ministro pareigas P. Czarnekas prižiūrės šalies mokyklų ir universitetų sistemą. Jis buvo prisaikdintas dviem savaitėmis vėliau nei kiti pertvarkytos vyriausybės ministrai, nes sirgo koronavirusine infekcija.    

Trečiadienį ryte ant Švietimo ministerijos pastato aktyvistų iškabintas plakatas skelbė: „Boikotas Czarnekui. Homofobui. Ksenofobui. Fundamentalistui“. Apsaugos darbuotojai skubiai nuėmė plakatą.  

Jums prieš akis simboliškai prievartaujami Lenkijos švietimas ir mokslas

Prezidentas A. Duda sakė, kad P. Czarneko paskyrimas padės atkurti ideologinę pusiausvyrą srityje, kurioje dominuoja kairiojo sparno pažiūros. 

„Pastaraisiais metais žmonės, bandantys kopti karjeros laiptais mokslo plėtros srityje... buvo brutaliai puolami už tai, kad jų pasaulėžiūra nėra politiškai korektiška, t.y., ne liberaliai kairuoliška“, – sakė A. Duda.  

Anot jo, universitetinis gyvenimas bus įdomesnis, jei jame dalyvaus daugiau žmonių su skirtingomis pažiūromis. 

Tačiau peticiją pasirašę akademinės bendruomenės nariai laiko P. Czarneką, be kita ko, dalyvavusį kraštutinių dešiniųjų judėjimo „Tautinė radikalioji stovykla“ organizuotose demonstracijose, ekstremistu ir religiniu fundamentalistu, galinčiu pakenkti Lenkijos švietimo sistemai.

Jie nuogąstauja, kad dėl neigiamo nusistatymo gėjų ir lesbiečių atžvilgiu P. Czarnekui nerūpės seksualinėms mažumoms priklausančių jaunuolių, dažnai kenčiančių nuo depresijos ir susiduriančių su patyčiomis, problemos. Taip pat nerimaujama, kad ministras gali bandyti apriboti mokslinius tyrimus tokiose srityse, kaip lyčių studijos.

„Jums prieš akis simboliškai prievartaujami Lenkijos švietimas ir mokslas“, – rašo peticijos autoriai.

Peticija ragina akademinės bendruomenė narius boikotuoti renginius, kuriuose dalyvaus P. Czarnekas, ir nedalyvauti jokių kolegialių institucijų, galinčių paminti humanistines vertybes, veikloje. Visgi akademikai sako nesiimsiantys jokių veiksmų, dėl kurių nukentėtų jų švietimo ir mokslo institucijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Ačiū Dievui, nors vienoje šalyje saugomos tikros vertybės.

Anonimas

Anonimas portretas
Sorosiniai išsigimėliai protestuoja
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių