Lenkija pasiekė NATO reikalaujamą gynybos finansavimą

  • Teksto dydis:

Lenkijos gynybos finansavimas praėjusią savaitę buvo padidintas dar beveik penktadaliu ir pasiekė NATO reikalaujamus 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). „Turime būti pasiruošę“, – teigia Lenkijos gynybos ministras.

Lenkijos gynybos ministras Tomaszas Siemoniakas portalui „Sky News“ teigė, kad šalis susiduria su didžiausiu šalies saugumo pavojumi nuo Šaltojo karo metų.

Pasak T. Siemoniako, Lenkija turi būti pasiruošusi, jei geopolitinė situacija dar pablogėtų ir Rusija nuspręstų nepasitenkinti vien Krymo aneksija.

„Mes matome, kad Rusija žengia pavojinga kryptimi ir siekia atkurti Sovietų Sąjungoje turėtas įtakos zonas“, – teigė T. Siemoniakas.

„Jei tai tiesa, tuomet krizė toli gražu nesibaigs Krymu ir judės toliau į kitų šalių teritorijas. Jos taps arba agresijos, arba kitų Rusijos Federacijos taikomų priemonių aukomis, todėl turime būti pasiruošę“, – pridūrė jis.

Lenkija padidino gynybos finansavimą dar 18 proc. ir pasiekė NATO reikalaujamą 2 proc. BVP ribą. Šalis taip pat padidino savo karinio rezervo apimtį, teigiama „Sky News“ portale.

Sprendimui padidinti finansavimą iki NATO reikalaujamos ribos buvo vienbalsiai pritarta Lenkijos Seime gegužės 27 d., rašo defense-aerospace.com, remdamasis „Polskie Radio“.

Tuomet T. Siemoniakas kalbėjo, kad tai didžiausias jo, kaip gynybos ministro, pasiekimas. „Dabar pasiekėme tokį finansavimo lygį, kokio reikalaujama NATO susirinkimo Niuporte sprendimu“, – kalbėjo jis.

Papildomas finansavimas Gynybos ministerijai atneš 1 mlrd. zlotų. Pinigus planuojama panaudoti ginkluotei modernizuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių