Lenkija atsisako mokėti už naujas COVID vakcinų siuntas

Lenkijos sveikatos apsaugos ministras antradienį pareiškė, kad Europos Sąjungos (ES) narė atsisako priimti ar apmokėti papildomas vakcinos nuo koronaviruso siuntas, nes šalis vis dar turi milijonus nepanaudotų dozių.

Lenkija, kurioje tik pusė iš 38 mln. gyventojų yra visiškai paskiepyti, teigė, kad jos sprendimas gali sukelti keblią teisinę situaciją, nes būsimas dozes užsakė Europos Komisija. „Praėjusios savaitės pabaigoje pasinaudojome sunkumų sąlyga ir iš karto pranešėme Europos Komisijai ir pagrindiniam vakcinų gamintojui („Pfizer“), kad atsisakome priimti dozes ir taip pat atsisakome už jas mokėti, – naujienų kanalui TVN24 sakė sveikatos apsaugos ministras Adamas Niedzielskis. „Ši situacija sukels teisinį konfliktą – arba, tiesą sakant, toks jau yra“, – teigė jis ir pridūrė, kad susitarimą pasirašė Europos Komisija ir vakcinų gamintojai, o Lenkija nėra tiesioginė susitarimo šalis.

Jis sakė, kad Lenkija vis dar turi 25 mln. nepanaudotų dozių, o papildomai užsakyta nuo 67 mln. iki 70 milijonų. Tik 51 proc. lenkų yra visiškai paskiepyti, 59 proc. gavo tik vieną dozę, remiantis Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, kurie taip pat rodo, kad pastaruoju metu skiepijimų skaičius smarkiai sumažėjo.

„Esame labai nusivylę Europos Komisijos ir gamintojų požiūriu“, – pridūrė A. Niedzielskis ir sakė, kad Lenkija veltui mėgino išskirstyti siuntas per kelerius metus. Jis taip pat pabrėžė, kad šios išlaidos tenka šaliai tuo metu, kai Lenkijos finansinė padėtis yra įtempta dėl pabėgėlių nuo karo Ukrainoje antplūdžio.

Europos Komisijos atstovas spaudai antradienį sakė, kad Komisija žino padėtį. „Valstybės narės yra saistomos savo sutartinių įsipareigojimų, tačiau Komisija, žinoma, supranta sunkią Lenkijos padėtį ir toliau skatins Lenkijos vyriausybės ir bendrovės diskusijas, kad būtų rastas pragmatiškas sprendimas“, – žurnalistams sakė Stefanas De Keersmaeckeris.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nu va

Nu va portretas
Lenkai 100 kartu protingesni uz lietuvos supuvusi seima su visa piš komanda. Sitie eu subinlaiziai viska supirks is skolintu pinigu

Tai štai ir atomazga.

Tai štai ir atomazga. portretas
O jūs dar tikėjot vakcinomis ir "mokslinykais"... Grūdami per prievartą - šūdo net neverti "preparatai", kuriuos net vakcinomis sunku pavadinti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių