Latvijos premjeras nemato kliūčių iškeltų kandidatų į ministrus paskyrimui

Latvijos paskirtasis premjeras Krišjanis Karinis („Naujoji vienybė“), šiuo metu formuojantis savo antrąjį ministrų kabinetą, interviu televizijos TV3 laidai „900 sekundės“ trečiadienį sakė, kad koalicijos partnerių kandidatų į ministrus parinkimas yra įdomus, bet tikimybė, kad kuri nors iš šių kandidatūrų bus atmesta, yra nedidelė.

Pasak K. Karinio, jis dar nesusitiko su visais kandidatais į ministrus, bet planuoja susitikimus artimiausiu metu. Kol kas jis nemato „neįveikiamų kliūčių, galinčių sutrukdyti šiems žmonėms tapti ministrais“.

Kelios kandidatūros K. Kariniui atrodo įdomios ir net šiek tiek netikėtos, tačiau – teigiama prasme. Tarp tokių kandidatų yra Latvijos darbdavių konfederacijos vadovė Liga Mengelsonė (Lyga Mengelsonė), „Jungtinio sąrašo“ siūloma į sveikatos apsaugos ministrus.

„Nėra abejonių, kad ji sumani, išsilavinusi ir gabi. Tačiau kaip jai, niekada nedalyvavusiai politikoje, seksis atėjus į politiką? Galvoju, kad ji galėtų susidoroti. Turiu daug ką su ja aptarti, bet nematau priežasties, dėl kurios ji negalėtų būti sėkmingai dirbanti ministrė šioje srityje“, – sakė K. Karinis.

Paskirtasis premjeras pažymėjo, kad anksčiau į sveikatos apsaugos ministro postą buvo paskirta žmonių su įvairia ankstesne patirtimi ir įvairiais požiūriais. Sveikatos apsaugos sritis ypač sunki ir žmogus, taikantis vadybos principus bei turintis tokios patirties, galbūt labai veiksmingai spręstų šios srities problemas, sakė jis.

K. Karinis taip pat mano, kad naujai koalicinei vyriausybei, turinčiai nedidelę persvarą parlamente – 54 vietų daugumą – dirbti bus gan sunku, bet įmanoma.

K. Karinis pasiūlys Saeimai dėl jo naujojo ministrų kabineto balsuoti po savaitės – gruodžio 14-ąją.

Preliminari būsimo Latvijos ministrų kabineto sudėtis paaiškėjo „Jungtiniam sąrašui“ antradienį paskelbus savo kandidatus.

Rinkimus laimėjusi „Naujoji vienybė“ planuoja į finansų ministro postą paskirti Arvilą Ašeradeną. Užsienio reikalų ministro poste turėtų likti Edgaras Rinkevičius, į teisingumo ministrus siūloma Inesė Libina-Egnerė (Inesė Lybinia-Egnerė), į švietimo ir mokslo ministrus – Anda Čakša. Raimondas Čudaras siūlomas į klimato ir energetikos ministrus, o Evika Silina (Evika Silinia) – į socialinio aprūpinimo ministro postą.

„Naujosios vienybės“ taryba ir visuotinis susirinkimas dar turi patvirtinti pasirinktus kandidatus.

Nacionalinis aljansas siūlo skirti Ilzę Indriksonę ekonomikos ministre, Inarą Mūrniecę – gynybos ministre, Naurį Puntulį – kultūros ministru, o Janį Vitenbergą – susisiekimo ministru.

„Jungtinis sąrašas“ į sveikatos apsaugos ministrus siūlo L. Mengelsonę, į žemės ūkio ministrus – Didzį Šmitą, į vidaus reikalų ministrus – Marį Kučinskį, į aplinkos apsaugos ir regionų plėtros ministrus – Marį Sprindžuką.

Pagal Latvijos konstituciją prezidento Egilo Levito premjeru paskirtas K. Karinis priims galutinį sprendimą dėl ministrų kabineto sudėties.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių