Kritikuodamas politines krizes Amerikos šalyse, popiežius mini ir Braziliją

Popiežius Pranciškus pirmadienį savo kasmetiniame naujametiniame kreipimesi į ambasadorius pasmerkė „demokratijos silpnėjimą“ Amerikos šalyse, paminėdamas vyriausybės pastatų šturmą Brazilijoje.

„Daugelyje sričių silpnėjančios demokratijos požymis yra padidėjusi politinė ir socialinė poliarizacija, kuri nepadeda spręsti neatidėliotinų piliečių problemų“, – sakė Pranciškus savo kalboje Vatikane.

Argentinietis pontifikas paminėjo „įvairias Šiaurės ir Pietų Amerikos šalis, kuriose politinės krizės susijusios su įtampa ir smurto formomis, gilinančiomis socialinius konfliktus“.

„Galvoju apie šias kelias paskutines valandas Brazilijoje“, – pasakė jis eilutę, kuri nebuvo įtraukta į iš anksto paskelbtą tekstą.

Jis taip pat paminėjo Peru, kur per visoje šalyje vykusius protestus žuvo mažiausiai 22 žmonės, ir „nerimą keliančią padėtį“ Haityje, kur skurdo kamuojamoje šalyje siautėja gaujų smurtas.

Brazilijoje sekmadienį kraštutinių dešiniųjų eksprezidento Jairo Bolsonaro (Žairo Bolsonaro) šalininkai šturmavo valdžios būstinę, o tai priminė 2021 metų sausio 6 dieną įvykusį tuometinio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) šalininkų įsiveržimą į JAV Kapitolijaus pastatą.

Sakydamas kalbą 86 metų popiežius taip pat paragino visame pasaulyje panaikinti mirties bausmę.

„Grėsmė taip pat kyla ir teisei į gyvybę ten, kur ir toliau taikoma mirties bausmė, kaip šiomis dienomis Irane, po neseniai vykusių demonstracijų, kuriose buvo reikalaujama labiau gerbti moterų orumą“, – sakė Pranciškus.

„Mirties bausmė negali būti taikoma tariamam valstybiniam teisingumui vykdyti, nes ji nėra nei atgrasomoji priemonė, nei teisingumas aukoms, o tik skatina keršto troškimą“, – sakė jis.

Irane 17 žmonių buvo nuteisti mirties bausme dėl daugiau nei tris mėnesius trunkančių protestų, susijusių su jaunos kurdės Mahsos Amini mirtimi areštinėje.

Keturiems nuteistiesiems jau įvykdyta mirties bausmė; šios egzekucijos sulaukė tarptautinio pasmerkimo.

Kalbėdamas apie švietimą, Pranciškus sakė, kad nepriimtina, jog kai kuriems žmonėms neleidžiama mokytis, „kaip tai atsitinka Afganistano moterims“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

WC

WC portretas
O kas jis toks? Gal jo sh-das nesmirda?

Galėtų ir nepolitikuoti popiežius

Galėtų ir nepolitikuoti popiežius portretas
...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių