Koronaviruso kilmę tiriantys PSO ekspertai lankysis Kinijos Uhano mieste

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertai lankysis Uhane – mieste, kur 2019 metų pabaigoje buvo užfiksuotas pirmas naujojo koronaviruso židinys, siekdami ištirti COVID-19 pandemijos ištakas, antradienį pranešė Kinija.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas nurodė, kad PSO ekspertai ketvirtadienį atvyks į Uhaną. Kitos jų vizito darbotvarkės detalės neskelbiamos. Nacionalinė sveikatos komisija taip pat daugiau informacijos nepateikė.

Šios misijos jau buvo laukiama daug mėnesių. PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas praėjusią savaitę išreiškė nepasitenkinimą, kad vizito organizavimas užima tiek daug laiko. Kinijai pirmadienį pranešus apie numatomą vizitą, PSO vadovas nurodė, kad misijoje dalyvausiantys mokslininkai iš kelių šalių pirmiausia bandys išsiaiškinti, kaip koronavirusas persidavė žmogui.

„Uhane prasidės tyrimas, siekiant nustatyti galimą pirmųjų atvejų infekcijos šaltinį“, – nurodė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Kinija atmeta raginimus atlikti nepriklausomą tyrimą ir griežtai kontroliuoja visus koronaviruso ištakų tyrimus, palaikydama teoriją, kad iš tiesų virusas galėjo patekti į Kiniją iš užsienio.

Manoma, kad slėpdama informaciją Kinija vėlavo perspėti apie pandemiją, blokavo informacijos perdavimą PSO ir neleido pradėti testavimo pradiniame etape. Naujienų agentūros AP žiniomis, PSO pareigūnai neslėpė pasipiktinimo, kad laiku negavo jiems reikalingos informacijos, kad galėtų sustabdyti viruso plitimą.

Viruso ištakos kelia daug klausimų ir spėlionių. Plačiai manoma, kad naujasis koronavirusas prasidėjo nuo šikšnosparnių ir persidavė žmonėms per tarpines maistui ar vaistams naudojamų gyvūnų rūšis, aptinkamas tradiciniuose Kinijos turguose.

Praėjusį pavasarį Kinijai pavyko suvaldyti viruso plitimą, tačiau šiuo metu ji susiduria su nauju jo protrūkiu šalia Pekino esančioje Hebėjaus provincijoje. Šiuo metu draudžiamos kelionės į tris miestus, įskaitant provincijos sostinę Šidziadžuangą, Singtajų ir į pietus nuo Pekino esantį Langfangą, ir iš jų. Kai kurių bendruomenių gyventojams nurodyta ateinančią savaitę likti namuose.

Panašių priemonių imamasi visoje šalyje, įskaitant Uhaną, kur praėjusią žiemą prasidėjus pandemijai 11 mln. miesto gyventojų išgyveno 76 dienų griežtą karantiną.

Hebėjus taip pat atidėjo paprastai vasarį rengiamus provincijos Liaudies kongreso posėdžius. Nauja jų data kol kas nepaskelbta.

Remiantis vietos pareigūnais, kelios dešimtys iš daugiau nei 300 koronaviruso atvejų, šiemet patvirtintų Šidziadžuange, yra susiję su vestuvių šventėmis.

Antradienį pranešta apie naują atvejį, registruotą Pekine, kur karantinas įvestas daugiau nei dešimčiai vietos bendruomenių ir gyvenviečių. Dar vienas naujas atvejis fiksuotas šiaurės rytinėje Heilongdziango provincijoje.

Iš viso Kinijoje registruota virš 97 tūkst. koronaviruso atvejų ir beveik 4,8 tūkst. mirčių nuo COVID-19.

Naujas koronaviruso protrūkis verčia vėl griebtis priemonių užkrato plitimui pažaboti, artėjant kinų Naujiesiems metams pagal Mėnulio kalendorių. Kinijos pareigūnai ragina gyventojus atsisakyti kelionių, nurodė savaite anksčiau uždaryti mokyklas ir pradėjo didelės apimties testavimą dėl COVID-19.


Šiame straipsnyje: KinijaUhanaskoronaviruso kilmė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių