Kipras džiaugiasi: turkų dujų žvalgybos laivas pasuko link savo krantų

Turkų dujų žvalgybos laivas „Yavuz“ pirmą kartą per kelis mėnesius paliko savo poziciją Kipro Respublikos pietvakariuose ir grįžo į Turkijos vandenis.

„Tai džiugina“, - pirmadienį visuomeniniam transliuotojui (RIK) sakė Kipro premjeras Kyriakosas Koushosas. Tai esą gali padėti sušvelninti įtampą. Tačiau, anot premjero, tai tik pirmas žingsnis deeskalacijos link. Kitas turkų laivas „Barbaros“ ir toliau lieka salos pietryčiuose ir atlieka seisminius tyrimus, priminė K. Koushosas.

Atitraukto laivo „Yavuz“ įgula daug mėnesių be JT pripažįstamos Kipro vyriausybės leidimo ieškojo gamtinių dujų. ES ne kartą dėl to reiškė griežtą kritiką.

Ankara ir Nikosija daug metų ginčijasi dėl Išskirtinės ekonominės zonos aplink trečiąją pagal dydį Viduržemio jūros salą. Turkija nepripažįsta ES narės Kipro ir nesutinka, kad Nikosija čia ieškotų dujų, kol tam nepritars Kipro turkai, gyvenantys tik Ankaros pripažįstamoje Turkų Šiaurės Kipro Respublikoje, ir kol nebus išspręstas Kipro klausimas. Vyriausybė Nikosijoje jau atliko pirmuosius žvalgybos darbus ir į pietus nuo salos aptiko pirmuosius telkinius. Naują žvalgybą norima pradėti 2021 metais.

Rytinėje Viduržemio jūros dalyje praėjusiais mėnesiais paaštrėjo ginčas dėl dujų telkinių tarp Turkijos ir Kipro ir tarp Turkijos ir Graikijos. Dabar Atėnai ir Ankara po Berlyno tarpininkavimo jau susitarė pradėti pokalbius dėl problemos išsprendimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių