Kinijos užsienio reikalų ministras: siūlomos Honkongo reformos yra protingos

Prieštaringai vertinamas Pekino pasiūlymas suteikti naujus veto įgaliojimus dėl Honkongo parlamento rinkimų yra „teisėtas, teisingas ir protingas“, sekmadienį pareiškė Kinijos užsienio reikalų ministras.

Kritikai šį pasiūlymą leisti Kinijos komunistams tikrinti visus Honkongo rinkimų kandidatus vadina miesto laisvių puolimu. Pasiūlymas buvo pateiktas penktadienį prasidedant šalies marionetinio parlamento sesijai Pekine.

Užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang I) spaudos konferencijoje sostinėje sakė, kad tokio pakeitimo reikia siekiant „palaikyti tvirtą taiką ir stabilumą Honkonge“ po 2019 metų didžiulių ir kartais smurtinių demonstracijų už demokratiją.

Wang Yi sakė, kad siūlomomis „visiškai konstitucinėmis“ taisyklėmis būtų skatinama „Honkongo pereiga nuo chaoso prie valdymo“.

Pasiūlymo projektas paskelbtas kitą dieną po to, kai dešimtys kovotojų už demokratiją šioje buvusioje britų kolonijoje buvo įkalinti pagal nacionalinio saugumo įstatymą, priimtą pernai įvykusioje parlamento – Nacionalinio Liaudies Kongreso – sesijoje.

Partijos kontroliuojamam Kongresui pateikiami įstatymų projektai beveik visada didžiule persvara priimami.

Siūlomas taisykles greitai pasmerkė tarptautinė bendrija. JAV ir Europos Sąjunga sakė, kad Kinija pažeidžia autonomijos garantijas, suteiktas Honkongui jo sugrąžinimo Kinijai metu 1997-aisiais.

JAV Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as (Nedas Praisas) sakė, kad tai tiesioginis Honkongo laisvių puolimas.

Pekinas pradėjo sparčiai griauti Honkongo demokratijos stulpus reaguodamas į didžiules demonstracijas, paralyžiavusias miestą visus 2019 metus.

Kinijos pareigūnai pastarosiomis savaitėmis ne kartą sakė, kad Honkongo valdyme turėtų dalyvauti tik „tvirti patriotai“ – Komunistų partijai ištikimi žmonės.

Wang Yi penktadienį sakė, kad „mylėti Honkongą ir būti patriotu yra lygiai tas pat“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių