Kinijoje pernai „užderėjo“ triskart daugiau milijardierių nei JAV

Nepaisant prekybos karo, pernai Kinijoje atsirado triskart daugiau milijardierių nei Jungtinėse Valstijose, praneša agentūra „Reuters“.

Liaudies Respublikoje, įskaitant Honkongą ir Taivaną, per 12 mėnesių iki sausio 31 dienos suskaičiuoti iš viso 182 nauji milijardieriai, skelbia „Hurun Global Rich List“ – „Forbes“ sąrašo kiniška versija. Jungtinėse Valstijose superturtuolių skaičius tuo tarpu padidėjo tik 59.

„Kinija šiandien turi daugiau milijardierių nei JAV ir Indija kartu paėmus“, – sakė Rupertas Hoogewerfas, nuo 1999 metų skelbiantis turtuolių sąrašą. Šiais duomenimis, Kinijoje dabar yra 799 milijardieriai, JAV – 629, Indijoje – 137.

Tarp naujai į sąrašą įtrauktų milijardierių, pavyzdžiui, yra farmacinės kompanijos „Yifan Xinfu Pharmaceutical“ vadovas Chengas Xianfengas ir prekybos internetu platformos „Vipshop“ įkūrėjas Shenas Ya. Kinijos technologijų akcijos pernai augo 77 proc., farmacijos įmonių – 37 proc. Tuo tarpu akcijų kursas pasaulyje didėjo tik 16 proc.

Vis dėlto Kinijos – po JAV antros didžiausios pasaulio ekonomikos – padėtis nebuvo tokia  gera. Šalies BVP 2019-aisiais, be kita ko, dėl prekybos karo su JAV augo lėčiausiai per tris dešimtmečius.

Superturtuolių sąraše ir toliau lyderiauja amerikiečiai. „Amazon“ įkūrėjas Jeffas Bezosas su 140 mlrd. dolerių turtu trečius metus iš eilės yra turtingiausias planetos žmogus. Iš Kinijos milijardierių turtingiausiu gali vadintis „Alibaba“ įkūrėjas Jackas Ma. Jis tarptautiniame reitinge su 45 mlrd. yra 21 vietoje. Kiną aplenkė Elonas Muskas iš elektroninių automobilių gamintojos „Tesla“. Reno Zhengfei, telekomunikacijų milžinės „Huawei“ įkūrėjo, turtas augo 7 proc. iki 3 mlrd. dolerių. Tai maždaug atitinka JAV prezidento Donaldo Trumpo, kurio vyriausybė yra įrašiusi Reną Zhengfei į „juodąjį sąrašą“, turtą.

Pekinas penktus metus iš eilės yra pasaulio milijardierių sostinė. Čia gyvena 110 superturtuolių. Niujorke, anot tyrimo, jų yra 98. Šanchajus šį kartą aplenkė Honkongą ir pagal šį rodiklį pakilo į trečią vietą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių