Kinija dislokavo raketas ginčijamoje Pietų Kinijos jūros saloje

  • Teksto dydis:

Kinija dislokavo raketų „žemė–oras“ sistemą vienoje iš ginčijamų salų Pietų Kinijos jūroje, antradienį paskelbė žiniasklaida, o JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) paragino imtis „konkrečių žingsnių“, kad būtų sumažinta įtampa regione.

Televizija „Fox News“ nurodė, kad civilinės bendrovės „ImageSat International“ palydovinės nuotraukos rodo, jog per pastarąją savaitę į Miškingąją salą, priklausančią Paraselio salynui, buvo atgabentos dvi raketų baterijos, kurias sudaro po aštuonis paleidimo įrenginius ir radarų sistema.

Vienas JAV karo laivas praėjusį mėnesį praplaukė šalia kitos salos tame salyne, į kurį pretenzijas reiškia Kinija, Taivanas ir Vietnamas. Vašingtonas pareiškė, kad tokiu būdu norėta pabrėžti laivybos laisvę tame regione, tačiau Pekinas dėl to žingsnio nedelsiant pareiškė protestą.

Pranešimas apie dislokuotas raketų baterijas buvo paskelbtas tuo metu, kai B.Obama užbaigė dvi dienas Kalifornijoje trukusį Pietryčių Azijos viršūnių susitikimą, kuriame dalyvavę lyderiai išreiškė susirūpinimą dėl Pekino karinių pajėgų stiprinimo minėtame strategiškai svarbiame ir išteklių turtingame regione.

„Aptarėme konkrečių žingsnių reikalingumą Pietų Kinijos jūroje, kad būtų sumažinta įtampa“, – sakė B.Obama, ragindamas „sustabdyti ginčijamų teritorijų tolesnį įsisavinimą, naujas statybas ir militarizaciją“.

Vis labiau kategoriškas Kinijos elgesys tuose tarptautinei laivybai itin svarbiuose vandenyse buvo viena iš pagrindinių temų per diskusijas Pietryčių Azijos šalių asociacijos (ASEAN) viršūnių susitikime, vykusiame didelėje Kalifornijos dykumų viloje „Sunnylands“.

Bendrame pareiškime B.Obama ir 10 ASEAN lyderių pareikalavo „taikaus sprendinio“ daugybei teritorinių ginčų dėl salų, atolų ir rifų Pietų ir Rytų Kinijos jūrose.

JAV prezidentas stengėsi suburti neformalią Ramiojo vandenyno regiono sąjungininkų koaliciją, kuri spaustų Pekiną laikytis įstatymų viršenybės, viliantis, kad Kinija nenorės būti vaizduojama kaip regioninė peštukė.


Šiame straipsnyje: KinijaZenitinės raketosJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių