Kinija D. Trumpo komentarus apie kibernetinę ataką vadina farsu

Kinija pirmadienį pareiškė, kad JAV prezidento Donaldo Trumpo žinutės tviteryje, esą Pekinas susijęs su didžiulio masto kibernetine ataka prieš Amerikos vyriausybę, yra politiškai motyvuotas „farsas“.

Kadenciją baigiantis prezidentas šeštadienį nurodė, kad situacija dėl kibernetinės atakos prieš kai kurias Amerikos federalinės vyriausybės institucijas, įskaitant Iždo departamentą, yra „valdoma“.

Tačiau savo pirmuose viešuose komentaruose apie šią ataką D. Trumpas paneigė savo paties administracijos administracijos vertinimą, kad už ją atsakinga Rusija. Prezidentas tviteryje nurodė, kad Kinija taip pat „gali būti“ prisidėjusi, tačiau jokių įrodymų nepateikė.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas (Vang Venbinas) tiesiogiai nepaneigė Kinijos sąsajų su šia ataka, tačiau sakė, kad JAV kaltinimai dėl kibernetinių atakų yra „nerimti ir prieštarauja vieni kitiems“.

„JAV kaltinimai Kinijai visada yra politiškai motyvuotas farsas“, – sakė Wang Wenbinas spaudos konferencijoje.

„JAV politizuoja kibernetinio saugumo klausimus ir nepateikdama jokių įtikinamų įrodymų nuolat skleidžia melagingą informaciją... bandydamos sugriauti Kinijos reputaciją ir suklaidinti tarptautinę bendriją“, – pridūrė jis.

Liepą dviem Kinijos piliečiams Jungtinėse Valstijose buvo pareikšti kaltinimai dėl bandymo pavogti informacijos apie vakcinų nuo koronaviruso tyrimus ir įsilaužimo į šimtų įmonių visame pasaulyje tinklus. Reaguodamas Pekinas apkaltino Vašingtoną „šmeižtu“.

Šeštadienį tviteryje D. Trumpo paskelbtos žinutės kertasi su diena anksčiau JAV valstybės sekretoriaus Mike' Pompeo išsakytais komentarais apie kibernetinės atakos šaltinį ir rimtumą.

M. Pompeo sakė, kad ataka, kuri, kibernetinio saugumo ekspertų teigimu, gali turėti toli siekiantį poveikį ir kurios išaiškinimas gali užtrukti ištisus mėnesius, „visiškai aiškiai“ buvo Rusijos darbas.

Anot jo, buvo dedamos reikšmingos pastangos įdiegti į JAV vyriausybės sistemas žalingą programą panaudojant trečiosios šalies programinę įrangą. Valstybės sekretorius turėjo galvoje Teksase įsikūrusios bendrovės „SolarWinds“ programinę įrangą.

Keli JAV pareigūnai anksčiau nurodė, kad už ataką atsakinga Maskva, ir nė vienas jų nekaltino Pekino.

Rusija paneigė esanti susijusi su naujausia kibernetine ataka.

Eidamas prezidento pareigas D. Trumpas dažnai stengdavosi sumenkinti Rusijos grėsmes. Jis, be kita ko, atsisakė pripažinti, kad Rusija kišosi į 2016 metų prezidento rinkimus, nors tokią išvadą paskelbė JAV žvalgybos tarnybos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
No fars damned communists!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių