Kinija apkaltino JAV siunčiant balionus į jos oro erdvę

Kinija pirmadienį apkaltino Jungtines Valstijas skraidinant balionus virš jos teritorijos, atremdama Vašingtono teiginius, kad Pekinas siunčia įtariamus sekimo orlaivius.

JAV ir Kinijos santykiai dar labiau pašlijo po to, kai Vašingtonas vasario pradžioje numušė įtariamą Kinijos šnipinėjimo prietaisą, kuris, kaip tvirtino Pekinas, buvo skirtas civiliniams tikslams.

Nuo to laiko virš JAV ir Kanados buvo numušti dar keli tokie įrenginiai, nors Pekinas pripažino tai, kad tik pirmasis iš jų buvo jo paties.

Savaitgalį Kinijos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad prie rytinės šalies pakrantės pastebėtas neatpažintas skraidantis objektas ir kad kariuomenė ruošiasi jį numušti.

Pekinas pirmadienį atsisakė pasisakyti dėl šio pranešimo, tik nukreipė žurnalistus į Gynybos ministeriją. Pastaroji neatsakė į naujienų agentūros AFP prašymus pakomentuoti.

Tačiau ji apkaltino JAV nuo 2022 metų sausio mėnesio į jos oro erdvę nusiuntus daugiau kaip 10 balionų.

„JAV taip pat neretai neteisėtai įžengia į kitų šalių oro erdvę, – per spaudos konferenciją sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas (Vang Venbinas). – Vien nuo praėjusių metų JAV oro balionai daugiau kaip 10 kartų neteisėtai skrido virš Kinijos be jokio Kinijos valdžios institucijų leidimo.“

JAV taip pat neretai neteisėtai įžengia į kitų šalių oro erdvę.

Paklaustas, kaip Kinija atsakė į šiuos tariamus įsiveržimus, Wang Wenbinas teigė, kad Pekinas „atsakingai ir profesionaliai reagavo į šiuos incidentus“.

„Jei norite sužinoti daugiau apie JAV aukštuminius balionus, neteisėtai įskridusius į Kinijos oro erdvę, siūlau kreiptis į JAV“, – pridūrė jis.

AFP kreipėsi į JAV valstybės departamentą ir Pentagoną, prašydama pakomentuoti Pekino kaltinimus, tačiau atsakymo dar negavo.

Dangaus stebėjimas

Amerikiečiai kurį laiką stebi dangų, nes vis dažniau pranešama apie oro įsiveržimus, apie kuriuos Pekinas pirmadienį neigė žinąs.

Sekmadienį Pentagonas pareiškė, kad kol kas nežino, kas yra kiti trys objektai – vienas numuštas penktadienį virš Aliaskos, kitas – šeštadienį virš Kanados Jukono teritorijos, o vėliausias – sekmadienį virš Hurono ežero.

Tačiau jis teigė, kad sekmadienį numuštas objektas buvo stebimas beveik parą ir nebuvo panašus į įtariamą Kinijos sekimo balioną, kuris vasario 4 dieną buvo sunaikintas netoli Atlanto vandenyno pakrantės po to, kai perskrido šalį.

Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) įsakė naikintuvui F-16 numušti naujausią objektą „iš atsargumo“, teigė aukšto rango administracijos pareigūnas.

Pareigūnas sakė, kad šis naujas įrenginys, apibūdintas kaip aštuoniakampė konstrukcija su ant jos kabančiomis virvėmis, nebuvo laikomas karine grėsme, tačiau galėjo kelti pavojų civilinei aviacijai, nes skrido maždaug 6 000 metrų aukštyje virš Mičigano valstijos.

JAV Šiaurės vadavietės vadas generolas Glenas VanHerckas (Glenas Vanherkas) žurnalistams teigė, kad išsiuntus lėktuvus apžiūrėti naujausio objekto, buvo padaryta išvada, jog nėra jokių grėsmės požymių, kaip ir ankstesnių objektų atveju.

„Mes matome labai mažus objektus, kurių radaro skersmuo yra labai mažas“, – sakė jis.

Jis atsisakė apibūdinti objektų formą ar dydį, tačiau teigė, kad jie judėjo labai lėtai, maždaug vėjo greičiu.

Pastarosiomis dienomis pasipylė spėlionės, kokie tai gali būti objektai.

„Leisiu žvalgybos bendruomenei ir kontržvalgybos bendruomenei tai išsiaiškinti, – atsakydamas į klausimą, ar gali būti, kad šie objektai yra nežemiškų būtybių, žurnalistams teigė G. VanHerckas. – Šiuo metu nieko neatmetu.“


Šiame straipsnyje: KinijaJAVoro erdvėbalionas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
Amerikiečiai iš baimės jau pradejo numušinėti net aukščiau skrendančias varnas. Jos gi gali būti apmokytos šnipinėti Kinijai. Naujas komunistų ginklas, grėsmė Amerikai ir pasaulinei demokratijai. .

Anonimas

Anonimas portretas
Kinai jau absolouciai pasimete kaip smeizti JAV. Pirma tai ne musu balionas, paskui tai musu bet oro, dabar jau irodzius kad karinis staiga o amerika irgi ta daro. Teisinasi komunisteliai kaip kokie mazvaikiai. O mento ir kolukio pirmininko partijos dar situos mazvaikius palaiko
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių