Per Kazachstano prezidento rinkimus pademonstruota nepakankama pagarba demokratijai?

  • Teksto dydis:

Per išvakarėse vykusius Kazachstano prezidento rinkimus, kuriuos nugalėjo atsistatydinusio prezidento Nursultano Nazarbajevo nominuotas įpėdinis Kasymas Žomartas Tokajevas, pademonstruota nepakankama pagarba demokratijai, pirmadienį pareiškė balsavimą stebėjusios Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) misijos atstovai.

„Pagarbos pagrindinėms teisėms stygius, įskaitant taikių protestuotojų sulaikymus ir plataus masto balsavimo pažeidimus rinkimų dieną demonstruoja nepakankamą pagarbą demokratiniams standartams“, – sekmadienio rinkimus komentavo ESBO stebėtojai.

Kazachstano rinkimų komisija anksčiau pirmadienį pranešė, kad K. Ž. Tokajevas surinko 70,76 proc. balsų, o jo artimiausias varžovas Amiržanas Kosanovas – 16,2 procento.

Preliminariais duomenimis, rinkėjų aktyvumas sekmadienio rinkimuose siekė 77,4 procento.

Tačiau rinkimų dieną daugiausia musulmoniškoje šalyje vyko didžiausi per pastaruosius trejus metus protestai; demonstrantai ragino boikotuoti balsavimą, kurį vadino iš anksto sutartu.

Prieš balsavimą valdžia sustiprino opozicijos kontrolę, teismai protestuotojams skyrė trumpas arešto bausmes, policija vykdė kratas aktyvistų namuose.

Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad sekmadienį buvo sulaikyti apie 500 žmonių.

N. Nazarbajevo atsistatydinimas kovą ir K. Ž. Tokajevo paskelbimas įpėdiniu šokiravo kazachus, gyvenusius prie jo valdžios dar nuo sovietų laikų.

Tačiau 78-ių N. Nazarbajevas, pavertęs 18 mln. gyventojų turinčią šalį viena energetikos lyderių regione ir pasižymėjęs maža tolerancija opozicijai, turėtų išsaugoti įtaką politikos užkulisiuose.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) nėra pripažinusi visiškai demokratiškais nė vienų rinkimų Kazachstane. Į sekmadienį vykusius rinkimus ESBO atsiuntė daugiau nei 300 stebėtojų.

Pasak ESBO stebėtojų, šie rinkimai, kurie buvo pirmieji šiuolaikinėje Kazachstano istorijoje be N. Nazarbajevo, buvo galimybė pasiekti šalyje politinių pokyčių.

Tačiau ESBO stebėtojai atkreipė dėmesį, kad šalyje nebuvo daug tikros rinkimų kampanijos, o pats balsavimas vyko valdančiosios partijos dominuojamoje politinėje aplinkoje.

Rinkimų dieną buvo nesklandumų, tad „negalėjo būti garantuotas sąžiningas balsų skaičiavimas“, o protestuotojų ir žurnalistų sulaikymai buvo konstitucinių laisvių pažeidimas, pabrėžė ESBO.

„Naujasis prezidentas ir pareigūnai turėtų išnaudoti šią progą, sustiprinti pasitikėjimą institucijomis ir patenkinti žmonių lūkesčius“, – sakė ESBO misijos vadovas Georgijus Ceretelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hahaha

Hahaha portretas
Taip taip,tai dermokratijai trūksta bombų ir pideru,jankiu demokratija

...

... portretas
Va, rinkiminiai sąrašai tai TIKRA nepagarba demokratijai, ten 'nusipelnę' sau 'nusipelniusius' iškelia.

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
dėl to Lietuvoje taikius demonstrantus pasitinka guminėmis kulkomis.Šaudoma į visus,senus,jaunus,darbininkus.Kaltų nėra.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių