Kas po rinkimų laukia Prancūzijos?

  • Teksto dydis:

Prancūzijai po daug diskusijų sukėlusių rinkimų vadovaus ir toliau antrai kadencijai išrinktas Emmanuelis Macronas. Ko gali tikėtis ES, Ukraina ir likęs pasaulis, LNK interviu su prancūzų žurnaliste Marielle Vitureau.

– Ar tokio rezultato, kurį vakar pasaulis pamatė rinkimuose, buvo galima tikėtis?

– Manau, taip. Aišku, buvo įtampos, nerimo. Per abiejų turų debatus jis geriau pasirodė, daug žmonių norėjo užkirsti kelią Marine Le Pen.

– Kodėl šį kartą Prancūzijos prezidento rinkimai yra tokie svarbūs ne tik pačiai Prancūzijai, bet ir ES, visam pasauliui?

– Jei būtų išrinkta M.Le Pen, būtų daug nerimo ir chaoso Prancūzijos užsienio politikoje. Ji nori atsitraukti iš didžiųjų aljansų, ES. Kadangi Prancūzija yra vienas iš ES variklių, būtų sukeltas tam tikras chaosas. Būtų sudėtinga, nes šiuo metu reikia spręsti daug krizių.

– Visi bijojo, kad ankstesnė M.Le Pen pozicija atrodė draugiška Rusijai. Dabar sąjungininkai gali šiek tiek lengviau atsikvėpti?

– Žinoma. Sunku pasakyti, kaip ji būtų atsigręžusi į Rusiją, jei būtų išrinkta.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Manau, stebėjote ir E.Macrono poziciją, ypač rinkimų metu. Ką jis daugiausia kalbėjo apie užsienio politiką? Kokių padažų daugiausia buvo?

– Užsienio politika nelabai figūravo. Žmonės labiau kalbėjo apie kainas, infliaciją, pinigus. Užsienio politika, atrodė, buvo svarbesnė kitiems Prancūzijos kaimynams, sąjungininkams.

– Kokios pozicijos iš jo galime tikėtis artimiausiu metu? Pastaruoju metu jį kritikavo dėl skambučių V.Putinui.

– Kai vakar kreipėsi į žmones po išrinkimo, visiškai neužsiminė apie užsienio politiką. Iki birželio pabaigos Prancūzija vadovauja ES, nemanau, kad keisis kursas, kaip tik jis bus stipresnis. Neseniai Prancūzija pranešė, kad davė ginklų Ukrainai, manau, toks kursas ir laikysis.

– Stabėjote, kaip prancūzai balsavo Lietuvoje. Ar buvo pastebimas skirtumas nuo čia ir tėvynės?

– Per pirmą turą M.Le Pen surinko labai mažai balsų, antrame ture daugiau, bet per pirmą turą Lietuvoje iškilo Ericas Zemmour, Jean-Lucas Melenchon, Yannick Jadot, o M.Le Pen tikrai surinko labai mažai balsų.

– Lietuva labiau palaikė E.Macroną?

– Taip. Ir per pirmą, ir per antrą turus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

PRANCŪZIJOS LAUKIA TAI....

PRANCŪZIJOS LAUKIA TAI.... portretas
Kas ir visą Europą - giliausia ekonominė krizė. Ir tai tęsis tol, kol Europa nenusikratys banditinės Amerikos pančių. Kol nenustos šokti pagal banditų iš už Atlanto dūdele.

fas fas

fas fas portretas
prancuzam matau mazochizmas taip pat patinka

Jūs čia rimtai?

Jūs čia rimtai? portretas
Jis darys tai, ką įsakys JAV,nes yra marionetė.Pats nebent patamsins raudoną arba baltą vėliavos spalvą.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių