JT: šiemet numatomas ekonomikos atsigavimas beveik nekompensuos pernai patirtų nuostolių

Pasaulio ekonomikos atsigavimas po pandemijos bus „lėtas ir skausmingas“, o 2021 m. prognozuojamas 4,7 proc. augimas beveik nekompensuos pernai patirtų nuostolių, pirmadienį sakė Jungtinės Tautos (JT).

Pasaulio ekonomika 2020 m. susitraukė 4,3 proc., teigiama JT Pasaulio ekonominės padėties ir prognozių ataskaitoje.

Išsivysčiusios ekonomikos buvo paveiktos labiausiai, daugiausiai dėl gausių verslo užsidarymų Europoje ir Jungtinėse Valstijose – jos pernai traukėsi 5,6 proc. Šiemet joms prognozuojamas 4 proc. augimas, nors pastaruoju metu stebimas pandemijos blogėjimas Europoje dar gali pakenkti atsigavimui, sakoma JT ataskaitoje.

Besivystančios šalys pernai traukėsi mažiau – 2,5 proc., o šiemet joms prognozuojamas 5,7 proc. atsigavimas.

Smarkiausi susitraukimai buvo užfiksuoti Lotynų Amerikos, Karibų jūros regiono ir Pietų Azijos ekonomikose, o Rytų Azijos šalių BVP, priešingai, augo 1 proc. ir šiemet turėtų išaugti 6,4 proc.

Nors 12,7 trln. dolerių prilygstanti bendra skatinimo priemonių suma padėjo užkirsti kelią visiškam ekonomikų žlugimui, dideli skirtumai tarp skatinimo paketų turtingose ir skurdžiose šalyse sukūrė netolygias atsigavimo trajektorijas, sakė JT.

„Beprecedentės krizės gylis ir sunkumas pranašauja lėtą ir skausmingą atsigavimą“, – sakė JT vyriausiasis ekonomistas Elliottas Harrisas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių