JK vyriausybės programa: žada nuodugnesnį biudžeto vertinimą, aktyvesnę kovą su terorizmu

  • Teksto dydis:

Naujoji Jungtinės Karalystės leiboristų vyriausybė trečiadienį pažadėjo užtikrinti, kad visi svarbūs sprendimai dėl biudžeto būtų „nepriklausomai įvertinti“, įkurti naujas pajėgas kovai su terorizmu ir kitas vidaus politikos priemones.

Po Leiboristų partijos pergalės visuotiniuose rinkimuose JK parlamentas trečiadienį oficialiai atnaujina darbą, o Karolis III pristatė naujosios vyriausybės programą.

Po 14 metų pertraukos leiboristai perima vadovavimą šaliai, o naujasis ministras pirmininkas Keiras Starmeris žada artimiausiais mėnesiais daugiausia dėmesio skirti silpnėjančiai ekonomikai skatinti.

Planas nepriklausomai vertinti biudžetus susijęs su tuo, kad konservatorių premjerės Lis Truss 2022-aisiais parengtas jokiomis lėšomis nepadengto mokesčių mažinimo planas buvo sukėlęs sumaištį.

Vyriausybė „priims teisės aktus, kuriais bus užtikrinta, kad visus reikšmingus mokesčių ir išlaidų pokyčius nepriklausomai įvertintų Biudžetinės atsakomybės biuras“, sakė karalius, pristatydamas artimiausius vyriausybės planus.

JK taip pat patvirtino planus sukurti naujas sienos apsaugos pajėgas, kurioms būtų suteikti „kovos su terorizmu įgaliojimai“, siekiant pažaboti „organizuotą su imigracija susijusį nusikalstamumą“, siejamą su migrantų perplaukimais Lamanšo sąsiauriu mažomis valtimis.

„Bus pateiktas įstatymo projektas [...], kuriuo bus įsteigta nauja Sienų saugumo vadavietė ir suteikti didesni kovos su terorizmu įgaliojimai kovai su organizuotu su imigracija susijusiu nusikalstamumu“, – sakė Karolis III.

Naujoji vyriausybė taip pat pažadėjo iš Lordų Rūmų pašalinti beveik 100 paveldėjimo tvarka mandatą gavusių įstatymų leidėjų. Leiboristai tai pavadino pirmuoju žingsniu prieš platesnes nerenkamų parlamento aukštųjų rūmų reformas.

„Bus imtasi priemonių konstitucijai modernizuoti, įskaitant Lordų Rūmų reformą, kuria bus panaikinta vietą paveldėjusių perų teisė posėdžiauti ir balsuoti Lordų Rūmuose“, – teigė karalius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių