JK taiko sankcijas pareigūnams, susijusiems su Kremliaus kritiko V. Kara-Murzos sulaikymu

Jungtinė Karalystė penktadienį skyrė sankcijas penkiems asmenims, „susijusiems su Kremliaus kritiko ir dvigubą pilietybę turinčio Didžiosios Britanijos piliečio Vladimiro Kara-Murzos apnuodijimu ir suėmimu“, po to, kai jis buvo nuteistas dėl kaltinimų, įskaitant išdavystę.

Po uždaro teismo posėdžio Maskvos teismas pirmadienį nuteisė V. Kara-Murzą kalėti 25 metus. Rusijai pradėjus puolimą Ukrainoje, vis dažniau susidorojama su opozicijos atstovais.

JK apkaltinamąjį nuosprendį pavadino „politiškai motyvuotu“ ir pareikalavo jį paleisti. Atsakydama Maskva apkaltino Londoną „tiesioginiu kišimusi“ į jos vidaus reikalus.

Penktadienį JK paskelbė sankcijas Maskvos teisėjai Jelenai Lenskajai, kuri prižiūrėjo V. Kara-Murzos ikiteisminio sulaikymo bylos nagrinėjimą, taip pat tyrėjams Denisui Kolesnikovui ir Andrejui Zadačinui, dalyvavusiems jį suimant.

Rusijos elgesys su Vladimiru Kara-Murza ir jo nuteisimas dar kartą įrodo, kad ji visiškai nepaiso pagrindinių žmogaus teisių.

Aleksandras Samofalas ir Konstantinas Kudriavcevas, operatyvinės grupės, kuri, Jungtinės Karalystės teigimu, sekė V. Kara-Murzą „daugelyje kelionių prieš pasikėsinimus jį nunuodyti 2015 ir 2017 metais“, nariai, taip pat sankcionuojami.

„Rusijos elgesys su Vladimiru Kara-Murza ir jo nuteisimas dar kartą įrodo, kad ji visiškai nepaiso pagrindinių žmogaus teisių“, – sakė užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly (Džeimsas Kleverlis).

„Šiandien penkiems su jo byla susijusiems asmenims buvo paskirtos sankcijos, taip siunčiant aiškią žinią, kad Jungtinė Karalystė nesitaikstys su tokiu elgesiu su vienu iš savo piliečių“, – sakė jis.

„Raginu Rusiją nedelsiant ir besąlygiškai jį paleisti“, – pridūrė jis.

Asmenims, kuriems taikomos sankcijos, bus uždrausta keliauti ir įšaldytas jų turtas.

JK jau anksčiau yra skyrusi sankcijas Sergejui Podoprigorovui, teisėjui, vadovavusiam V. Kara-Murzos teismo procesui, ir Dmitrijui Komnovui, sulaikymo centro, kuriame jis laikomas, vadovui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių